wrath_of_godКогато Бог Тваштри създал мъжа, изчерпал всичките си налични материали и не му останало нищо, от което да създаде жената. И изпаднал Бог Тваштри в дълбок размисъл. Мислил Той дълго, ден и нощ мислил и накрая решил. Взел Той закръглеността на луната и вълнообразната линия на змията, трептенето на листата и красотата на цветята, нежността на тревата и очите на сърната, сълзите на облаците и непостоянството на вятъра, страха на заека и смелостта на тигрицата, мекотата на пуха и твърдостта на диаманта, сладостта на меда и горчивината на пелина, топлината на огъня и студенината на снега, напереността на пауна и гугукането на гълъба. Всичко това Той смесил, разбъркал го и създал жената. И като я създал, подарил жената на мъжа.

Но не минало много време и мъжът се явил при Тваштри.
– О Господи, създанието, което ми подари, ми причинява много ядове и скърби. Говори непрекъснато, ту се смее, ту плаче, не ме оставя на спокойствие, оплаква се от всичко, вечно е недоволно, плаши се и от сянката си. Моля те, вземи си го обратно!
И Тваштри взел жената обратно.
Но минало някое време и мъжът пак се озовал при Създателя.
– О, Господи – казал мъжът – откакто ти върнах жената, животът ми стана пуст и самотен. Не мога да забравя как тя танцуваше и пееше около мен, как ме поглеждаше с искрящите си очи и ме обгръщаше с нежните си ръце! Не мога да спра да мисля за нейната омайна усмивка, за меката й кожа, за тръпнещото й тяло. Моля те върни ми я обратно!
И Тваштри се смилил над мъжа и му върнал жената. Но едва що минали няколко дни и Тващри видял мъжът отново да идва при него.
– Господи мой – казал мъжът коленичейки – сега се убедих окончателно, че жената ми причинява много повече скърби, отколкото радости. Моля ти се, вземи си я обратно!
И тогава Тващри се ядосал, много се ядосал и светкавици засвяткали по небето.
– Вземай си жената човече и се оправяй сам! – казал той – И да не съм те видял повече тук!
Тръгнал си тогава мъжът и тихо занареждал:
– О Господи, колко съм злочест! Със жената не мога да живея и без нея – пак не мога!

Коментари

Един отговор на “Легенда за сътворението на мъжа и жената”

  1. Майски празници on март 17th, 2014 13:47

    За мен лично си остава една огромна загадка появата на човешкият ни вид,някои казват от маймуните, аз пък смятам че сме дело на извънземни,които са били създадени с цел робство и вършене на черната работа, но след като са видяли че сме саморазрушителни се, са ни оставили тук на Земята и от време на време идват да видят до къде сме стигнали с нашето развитие хахаха става история като за филм .Тази легенда много ми харесва, интересна е и до сега не бях чувала този вариант, но в крайна сметка всеки вярва в това,което иска.Има нещо като виц, в който се пита“Защо Господ създал първо мъжът, – Всеки има право на чернова“….

Остави отговор