Онова, което наричаме диво, какво всъщност е то? То е първичното Творение, още недокоснатото от човешка ръка, наричано и природа. Всичко друго е преправяно, преиначавано, понякога – до неузнаваемост. И то така, че на хората да им е удобно или привидно удобно. Да е в съответствие с техните желания и приумици. Независимо дали крайната цел е печалба или само употреба.

За много българи и източно-европейци изобщо, дивото, включвайки и дивите нрави у хората, е синоним на ниска култура, изостаналост и бедност. Затова те проявяват силен интерес към западните страни и хора, при които дивото, в най-широк смисъл, почти е изчезнало. И вземат пример от тях.

В същото време все повече западняци забелязват, че покрай възпитанието и културата, са станали извънредно опитомени, подредени и изкуствени. И все по-отдалечени от всичко спонтанно и естествено. И че им липсва достатъчно страст, енергия и жизненост, характерни за дивото. Така те проявяват и ще проявяват все по-голям интерес към по-изостаналите страни и народи, но съхранили дивата природа и естественото у хората.

През последните три десетилетия много българи се изнесоха на запад. Идва, обаче време, когато много западняци ще се изнесат на изток, включително и у нас, главно заради Дивото, което ще ги позове. Интересна година се очертава да е 2021-ва, нали?

Коментари

2 коментара на “ДИВОТО ЗОВЕ”

  1. Цвета on октомври 28th, 2020 11:49

    Много интересно, имах същото много силно усещане около 15-ти октомври, занимавах се с засяване на дръвчета, което отлагах много време заради безводието, а през цялото време вървеше едно послание: Дивото. Под всякаква форма, песен, парфюм, прякор на човек, на български, на английски – savаge love, savage garden, френски – sauvagе. И самото чувство, което създаваше земята, дочакала дъжд след месеци суша, събрала цялата си мощ да се прояви, беше точно за силата на дивото, което зове. Добре ми дойде тази статия. Благодаря!

  2. Попов on ноември 22nd, 2020 13:07

    За съжаление у нас не е останало много от дивото. Имам предвид дивото, девственото, природното, не диващината и дивотията. Покрай всеки град и село има множество незаконни сметища, канавките на пътищата са пълни с боклуци, пътеките в гората са пълни с боклуци. Разхождам се сред природа от десетилетия и мога да ви кажа, че с всяка година става все по-зле. Вече почти ме е гнус да излизам на разходка. Навсякъде боклуци, руини и мизерия. Тоалетни и перални изтичат в реките, не може да нагазиш водата. Нямам думи.

Остави отговор