Когато по нашите земи дошъл Аспарух, вече нашир и длъж се носела славата на неговите войни, за войнските им умения, чрез които те всявали страх и ужас у враговете си. Мнозина от тях, например, притежавали способност да виждат в тъмното подобно на бухали. Вероятно и затова, техен любим прийом бил да устройват нощни засади в тесни дефилета, където набързо решавали изхода на битката, преди да е започнала още.

Друг любим техен прийом се основавал на ездаческите им и стрелкови умения. Когато двете конници във фронтален сблъсък се приближели до един хвърлей стрела разстояние, аспаруховите войни светкавично обръщали конете си назад, увличайки след себе си преследвачите. В същото време с по едно ловко движение те ги възсядали обратно – с лице към врага и към задницата на коня, без да спира преследването. Тогава те изваждали своите далекобойни, двойно рефлексни лъкове и в движение започвало едно разстрелване на преследвачите. Докато намалеели наполовина – така, че след новото обръщане на конете, бързо да се разправят с оцелелите, вече напълно ошашавени и дезорганизирани.

Преди всяка битка те задължително изпълнявали специални ритуали и танци за приканване на сила и увереност за победата. Правели всичко възможно да избират и най-подходящия момент, стратегията и тактиката на битката, според слънцето, луната, звездите и някои други знамения. Биели се с много ум и прилагали голям брой тактики, хитрости и уловки.

Така оттогава още всичко това се е загнездило в основата на колективното съзнание и подсъзнание на българите и се е проявявало винаги, когато те са определяли своите герои, чиито примери били следвани. Съзнателно или не. То твърде добре е илюстрирано и на показаната тук астро-карта на България от 681 година, където Асцендентът и дом 1, както винаги, характеризират главно онези, на които се е подражавало – естествените лидери, повличащи след себе си всички.

И къде е Асцендентът на картата? В първата декада на Скорпион. Ще рече: героят (лидерът) у нас е силен, смел и потаен, неуловим и непримирим боец – и тялом, и духом – способен да преобрази живота на всички до неузнаваемост. Владетелят Плутон пък е в дом 8 и Близнаци: той не се страхува да рискува и живота си, умен е, знаещ, много проницателен, хипнотичен, магнетичен, най-предвидлив и хитър… Той владее словото, впечатлява с думите си, не се хвали, умее да пази и да разгадава тайни. Плутон в дом 8 – Юпитер в дом 4 – тригон: природа, родина, семейство, предци, род, морал и традиции са нещо свещено (Юпитер) за него. И неразривна е връзката му с Бог, минаваща през всичко това.

И още: диспозиторът Меркурий, най-силната и добре аспектирана планета, е в Дева (на трон) и в дом 11, в тригон с Уран и Нептун. Оттук: кумири и вдъхновители на тези естествени лидери са били най-учените хора, мъдреците и летописците, писателите, ораторите и духовните учители, големите майстори и вдъхновители, създателите на изкуство, на предания, легенди и песни, чиито дела и слова оставяли най-трайни и незалечими следи в паметта на всички.

Така е било векове наред, но идва време и българите остават за пет века без своите дотогавашни герои и кумири. Кой ги замества? За дълго време ги замества Хитър Петър, всеизвестният наш приказно-митичен герой, който винаги е надхитрял своите врагове и е намирал изход и в най-трудните ситуации. От Възраждането до Освобождението ги заместват нашите национални герои, всеизвестни на всички. По-късно ги замества и Бай Ганьо и подобните нему, после поредица от революционери, обещаващи всеобща любов, но преобразили се в хитреци и използвачи, после идват борци, мутри, чалгаджии и… големите паразити, явно или тайно забогатяващи на гърба на всички…

Но защо е била и продължава да е тази непрекъсната деградация, нали първичния небесен модел е един и същ?!… Защото под знамето и напора на модерността и прогреса, реален или мним, се е късала и продължава да се къса една свещена връзка. Връзката на енергията за преобразяване и духът за победа (Плутон) със свещените традиции и унаследените морал и вяра (Юпитер в дом 4), с природата и с Бог в тях, в най-ново време – и със семейството и семейните ценности, с род и родина… Така Плутон в дом 8, владетел на дом 1, останал без подкрепата на Юпитер, най-лесно се е превръщал в модел за грабители, който непрекъснато се е възпроизвеждал и в реалността.

А какво най-много е нужно за да се поправят нещата? Връщане към най-важните наши свещени традиции и връзката с Бог, но… в съвременна форма, разбираема за днешните хора. Изясняване на най-доброто от собствената ни уникална същност като народ, от което не бива да се отклоняваме и на милиметър. Радикални реформи в политическата ни система, съответни на тази уникална същност. Законодателни и други инициативи за защита на природата, семейството и семейните ценности, за нов морал и вяра. Реформи в образованието и при възпитанието на децата. Проповядване на нов тип цивилизация, основана на единството с Бог и Природа. Експанзия на това проповядване извън България. Голямо законодателно и друго поощряване за всички създатели на ценности.

От януари 2021 година транзитен Юпитер ще започне да минава през дом 4 на горната карта и по някое време ще мине и през собствената си натална позиция (възврат). Може да се каже следователно, че 2021 година ще даде голям шанс за възстановяване на изреденото по-горе. Във време, когато светът навлиза в дълготрайна криза, в дъното на която стои прекъсната връзка с природата, с всичко естествено и с природните модели на живот, този нов шанс не бива да се пропуска, нали?

Коментари

Един отговор на “ГЕРОИТЕ ПРЕДИ, СЕГА И ЗАНАПРЕД”

  1. Krasimira on юли 8th, 2020 13:54

    Благодаря. По Юпитер в 4 дом може да се говори и за насърчаване на раждаемостта – ергенски данък и значими детски надбавки за 1,2 дете, мерки за намаляване на емиграцията, законови облекчения за дребните независими земеделци и животновъди, родителска просвета, популяризиране на истинската история на България, законови облекчения за връщането на достойните емигранти, бизнесите и децата им. Всичко това по инициатива на граждансиобединения и независими учени от различни области, най-вече история. Така се надявам. Амин

Остави отговор