На този, малко странен въпрос, никак не би било трудно да си отговорим с не. И много просто защо: портокаловите дървета виреят само на ограничени територии – там, където почвата, релефа и климата отговарят на тях. Добре, но всяка обособена земна територия има уникална енергия, сиреч точни изисквания не само към растенията, които растат на нея, но и към хората, които я обитават. Както и към техния начин на живот. При това – различни от тези на други територии. Затова има толкова много езици, толкова много и различни обичаи и нрави, различни религии и вярвания, различен начин на живот, различни култури. А защо тогава толкова много хора днес се опитват да направят света еднороден?… И в него да доминира една култура и един език? Да се гледат един тип филми, да се слуша един вид музика, да се споделят едни ценности, един начин на живот?…

Нека да си представим сега нещо подобно: че те се опитват да засадят цялата земя с портокалови дървета, без значение дали небесно-земните условия, климата отговарят за това. Някой е казал на висок глас, че портокалите са най-вкусните и най-полезни плодове и други не са нужни. И неговият глас ечи навред и се набива в главите на хората по целия свят, та всички те не спират да повтарят като в транс: портокали, портокали, портокали… И тръгват хора – от изток и запад, от север и юг – да засаждат портокали и да изкореняват орехи, ябълки, круши… И да ликвидират посеви с пшеница, царевица, ориз …. Какво би се получило? Скоро би настанал невиждан хаос. И повсеместен глад и мор. Това би се получило.

Днес непрекъснато пристигат чужденци в България и учат българите как да живеят. Какви ценности да изповядват и към какво да се стремят. И всичко това, изхождайки от собствените представи, от собствените условия на живот. Ще рече: учат ги как да засаждат портокали, банани, маслини и прочее растения и култури, които не виреят в България. А същото няма как да доведе до друго, освен до хаос. До невиждан хаос и до масов глад и мор.

Тъй, че не би било кой знае какво постижение, ако бъде проумяно: никой друг не знае по-добре от самите българи как те да живеят. Какво да „засаждат“, какви ценности да изповядват и към какво да се стремят. Нужно им е само да се вгледат в себе си и да си спомнят. Да си спомнят собствената уникална същност, изискванията на собствената земя и свързаното с нея Небе, както и начина на живот на предците в годините и вековете, когато са служели за пример на други народи. И тогава ще настане чудото. Ще се оттърсят от дълго наслояваните „съвети“ на непрекъснато напиращите „покровители и наставници“ от близо и далече, от преди и сега. И ще се върнат най-после към себе си, за да тръгнат по единствено възможния Път, който е в състояние да ги придвижи Напред и Нагоре.

Коментари

Един отговор на “Може ли цялата земя да се засади с портокали?”

  1. Марина on май 7th, 2020 10:51

    Основните радетели на идеята за садене на портокали по цялата земя (хубава метафора) са някои англоамерикански ложи и техните не толкова тайни марионетки. Те искат да изместят акцента на правомерното мирово развитие от Централна Европа (немскоезичния свят), което да се пренесе в следващата шеста културна епоха към славянството. Вместо това те работят за неправомерното властване на англоамериканския свят и в частност на английския език по целия свят. Като се има предвид, че очакваме появата на самия Сатана в човешко тяло в същия англоамерикански свят, това развитие не е изненадващо.

Остави отговор