Как трябва да се възпитават българските деца? И то така, че някой ден да се превърнат в можещи, успяващи, реализирани и щастливи хора. И то не някъде по света, а тук, у нас. За да дърпат непрекъснато и родината си напред. Всичко това е „написано“ с подробности и за вечни времена на Небето, остава само да се прочете. И да се приложи.

Както се знае, тъй наречения дом 5 в астрологията „отговаря“ за любовта, за любимите хора, за любимите занятия, за празниците и танците, … и за децата – живо въплъщение на всичко изредено. Иначе казано, основен двигател за създаването и отглеждането на деца е това родителите да имат кого да обичат, да им са пълни сърцата. А нали точно това, тази най-първа необходимост движи и всичко останало. Ала тук се включват и другите човешки творения, защото всяко нещо, което създаваме с голямо желание и с любов, е като наше любимо дете.

Небесната зона, отговаряща за децата на България (базисен дом 5) е знакът Телец (5-ти знак от Козирог). Същото означава, че самото Небе предлага няколко основни възпитателни метода за тяхното успешно развитие като личности. И първият е заниманията с музика. Няма значение как е в Европа, в Америка или в Русия, какви и колко са тези занятия там, у нас е нужно те да са поне 3 пъти повече. И да са по-специални. Не случайно обитаваме земята на Орфей, а тя изисква именно това. Занятията с музика могат да започнат още от началото на втората година (чрез слушане), тогава започват да се формират музикалните нужди и способности у човека.

Всъщност занятията с музика могат да започнат още в утробата на майката, по време на бременността и особено – през последните два месеца. Тогава бременната може да разбере и как реагира детето й на музиката. И да му пуска такава музика, която му „харесва“. Ако пък това се прави редовно през тези два месеца, това е и метод детето да заеме правилната и безпроблемна поза за момента на раждането.

Музиката е онова велико човешко творение, което изгражда фундаментите на човешката душа. И ако българинът не слуша или не изпълнява достатъчно качествена музика, особено през своите детски години и по празниците, той става душевно осакатен, а сърцето му – празно. Тогава не се изграждат онези невидими, но основни пластове у него, които му помагат да разбира кое е истински ценното и кое не е. И лесно посяга на чуждото. Тогава остава без онези вътрешни спирачки, които го спират да извършва едни или други престъпни дейности, свързани с кражби и злоупотреби с пари и ценности. Затова музиката като възпитателно средство трябва да заеме основно място и в програмите на детските градини и на училищата у нас.

Само че слушането и изпълняването на долнопробна, пошла „музика“ (чалга и прочее) има обратен ефект. Това пък изисква спешна намеса на държавата за да се лиши тази псевдо-музика от публичност и да бъде инкриминирана. И така да бъдат силно ограничени нейните изяви, като тук помощ може да има и от нравствена полиция или от нещо подобно.

Друг основен и най-ефективен възпитателен метод у нас, съответен на знака Телец, може да е свързан с екскурзиите и с работата сред природата. Както и с летните детски лагери. Специално внимание тук е нужно да се отдели на летните детски лагери в гористи и планински местности, които трябва отново да заработят с пълна сила. Освен другото, така детето отрано ще заобича хубостите на българската земя и един ден обезателно ще се превърне в човек с патриотична нагласа. Така ще формира силна връзка и с майката природа, както и с всичко естествено, което ще е надежден щит срещу нахлуването на толкова много, настоящи и бъдещи, изкуствени неща. Нужно в училищата е и увеличаване на часовете по природознание и по съответните на него учебни дисциплини.

Друг основен възпитателен метод у нас може да е работата с числата и с парите. Нужно е отрано детето да научи цената на парите и на труда като се накара да работи. Разбира се тогава, когато не е заето с учение и онова, което е по неговите сили, интереси и възможности. Най-важното тук е да получи удовлетворение. И усещането, че и то допринася за благополучието на семейството. Освен това, така се формира и чувството му за отговорност и се лекува мързелът, преди да се е появил още. Затова е твърде добре родителите у нас да се постараят да измислят работа за своите деца, за времето когато те са свободни, а не да слушат и да изпълняват някакви чуждоземски директиви, които нямат връзка с българската земя и с Небето над нея.

Разбира се тук могат да излязат извънредно много още подробности, съобразени както с качествата и способностите на отделните деца у нас, така и с много още общи специфики. Но все пак гореописаното очертава главните небесно-земни посоки и необходимости за работа с тях.

Коментари

Остави отговор