Тук и тук вече говорихме за първия и за втория стълб, на който се е крепял животът на българите и на всички хора живяли на тази наша земя още отпреди хиляда, две, три, пет, десет, двадесет, сто хиляди години. И това е така, защото всяка обособена земна територия има своя специфична и неизменна аура (излъчване) и тя определя всичко най-важно и трайно, което се случва на нея. Включително и в живота на нейните обитатели. Тази аура на нашата земя и на по-голямата част от Балканите е в съответствие с небесния сектор Козирог. Така, че да поговорим сега и за третия „стълб“, свързан с третата декада на Козирог, управлявана от Слънце. А какво управлява на свой ред Слънце в случая? Базисен дом 8 (тайни, мистерии и трансформации) – виж базисната карта по-горе. А Лъв в дом 8 (осмият знак от Козирог) означава празнични мистерии и трансформации, в които основно участие имат и най-знатни, славни и влиятелни хора (Лъв). Включително и царе (Слънце, Лъв).

До нас са достигнали не малко сведения и факти за някогашните орфически мистерии на траките, подсказващи за онези магични времена. Босоногото танцуване в жива жарава в състояние на транс (нестинарство), например, в съпровод на специална музика и на още по-специални ритуали, най-вероятно е останка точно от онова време. И който е присъствал на автентичния нестинарски празник в Странджа, сам се е убеждавал, че мистериите и трансформациите наистина се случват пред очите му. А и дори, че той самият не е вече същият.

Някога войните на Аспарух побеждавали по мистериозен, магически начин. Така са писали за тях някои византийски хронисти. Подобни думи са казвани и за тракийски войни. Преди битка те правели специални ритуали, в които имало още по-специални танци и след тях те придобивали свръхестествена сила и ставали недосегаеми, неуязвими в боя.

До наши дни е достигнало и още нещо мистерийно и най-познато, ала не всички съвременни българи могат да го разберат. Става дума за българското хоро. Но нека да уточним най-напред какво означава думата хоро, откъде произхожда тя? Ако направим справка, ще научим, че тя идва от гръцката дума хорос – танц. А откъде се е озовала в гръцкия език? От Египет. От името на египетският бог на слънцето Хор. Същият, който в много по-късна епоха бива преименуван на Ра. Само че хиляди години преди да пристигнат гърците (ахейците), местното трако-пеласгийско балканско население е поддържало активни връзки с египтяните. И не се знае кой от кого е заимствал.

Класическото (оригинално) хоро се играе в кръг, а в неговия център е музикантът, най-често гайдар, като всичко това символизира слънчевата ни система. Музикантът в средата е слънцето, музиката са лъчите, а играчите – планетите, които кръжат около слънцето. Повечето български хора се играят надясно, така се движат и планетите от гледна точка на северното полукълбо. В повечето български хора периодично има движения наляво, подобни ретроградни движения правят и планетите от гледна точка на земята. Иначе казано, хорото е танц, който дублира космичното. В чест на бог Хор – богът на слънцето. А някои хора знаят, че когато се дублира, когато се уподобява нещо голямо, настъпва резонанс и чрез него се осъществява информационен и енергиен пренос.

С други думи, хорото е вид слънчев генератор, чрез който се насища с енергия, любов, настроение, творческа сила и живот околното пространство, включително и околните зяпачи. Ала най-вече – самите участници, на тях им идва да хвръкнат от прилив на енергия и настроение. Те и днес могат да го потвърдят. А освен на сватба и на празник, хорото задължително се е играло от българите и всяка неделя в продължение на векове и хилядолетия. И не случайно в неделя (sunday) – в деня на слънцето. А знаете ли колко деца са били зачевани след хорото, и какво отражение имало това върху поколенията?

В традициите на българите има само няколко хора, които се играят и в обратна посока – наляво. Ала те са се играли, някога, само при специални случаи и на точно определени празници. А в по-далечното минало така са се лекували и болни хора. Но по-подробно за това друг път, то изисква отделно и по-специално внимание. А още за хорото – тук.

В българският език има и още една подобна дума – хора, в смисъл човеци. Вероятно вложеният тук смисъл е бил – човеци на слънчевия бог Хор, които играят Неговият танц хоро. И подобно на слънцето прогонват студа и тъмнината и създават живот.

Безброй са били празничните ритуали и „вълшебства“ някога. Тогава, когато непрекъснато се е извършвало едно или друго тайнство, загадъчно и чудотворно, създавано в отдавна отминали епохи от посветени, високо еволюирали ХОРА и предавано от поколение на поколение, през векове и хилядолетия. Така от древни времена нашите предци воювали срещу злото и разрухата (дом 8), и в най-голяма степен успявали да ги победят – да ги променят и трансформират в нещо добро и градивно. Точно по начините определени Отгоре. И не само отвън, а вътре в самия човек. За да настъпи и облагородяване на всичко хищно и разрушително в него.

Ала днес тази важна ниша у нас, като че ли е празна. Или почти празна, макар да е всъщност заета. Но не от мистерии и тайнства, а от потайни хора, действащи подмолно, с непозволени средства и тайни намерения (дом 8) – в ущърб на всички и в угода на собствената си осакатена и извратена природа. Защо? Защото е нямало кой и какво да ги облагороди и трансформира. Може ли това да се промени? Може.

Коментари

Един отговор на “ТРЕТИЯТ СТЪЛБ – ПРАЗНИЧНИТЕ МИСТЕРИИ”

  1. РЕЙХАН on декември 2nd, 2018 15:13

    БЛАГОДАРЯ ТИ НИКОЛАЙ ЗА ИНТЕРЕСНАТА СТАТИЯ. КАКТО ВИНАГИ РАЗЛИЧЕН, ОРИГИНАЛЕН И ТОЧЕН.

Остави отговор