На някого това може прозвучи архаично, но всъщност е много важно и днес. Нека да си представим сега животът преди около стотина години. Изобилие от традиционни празници, но така също и много религиозни забрани. Включително и забрани за секс. Например, само Коледните и Великденските пости представляват два пъти по 40 дни всяка година и тогава са забранени не само някои храни, но и сексът. А в онова време, за разлика от днес, религиозните забрани са се спазвали. Като целта тук е откъсване от земните изкушения и наслади за някое време и насочване вниманието и мислите в друга посока – Нагоре. И при голям брой още празници и възпоменания, макар и за по-кратко, е действала същата забрана. Може да се каже, че поне през половината година сексът е бил забранен.

При евреите (в юдаизма) пък има 365 забраняващи религиозни заповеди (мицвот) и не малко от тях се отнасят и за секса. Например, 12 дни от началото на месечния цикъл на всяка жена, е време строго забранено за секс. Някога съпрузите за същото време даже си лягали на отделни легла. И никой не е роптаел и не е нарушавал заповедта, като основната отговорност тук е била на жената, разбира се, а мъжът й се доверявал.

Във всички тези случаи какво всъщност е ставало, обаче, за времето, през което е действала забраната за секс? Временно откъсвайки се от властта на страстите, мъжът и жената минавали на друго, по-високо ниво на общуване и там се обединявал техния дух, божественото в тях, извор на истинска радост. И там са се докосвали и техните души. И когато забраната паднела, страстта и сексът избухвали с нова сила, ставали някак си обновени и преродени, все едно като за пръв път. А когато в такъв момент бивало зачевано и дете, то обезателно ставало жизнено и щастливо и след като пораснело. Така никога не се губела свежестта на чувствата, двамата не са си омръзвали, нямало изневери и браковете били трайни и успешни.

Така е било някога, за разлика от днес, когато твърде често става така, че брачните партньори много бързо си омръзват, отношенията им се износват и настъпва убийствена скука. И тогава не само сексът, но и всичко друго помежду им скоропостижно загива. И съвсем естествено следват изневери и край на връзката и брака. Колко пъти това се е повтаряло у нас, особено през последните десетилетия? И не само у нас. А изводите? Изводите нека всеки да си ги направи сам.

.П.П. Освен това, забраните са създавали ритъм: напрягане и отпускане, напрягане и отпускане… И така се редували, както бие сърцето. А когато няма забрани, има само напрягане напрягане, напрягане… И после само отпускане, отпускане, отпускане… И край.

Коментари

Остави отговор