Един от главните традиционни празници у нас – Еньовден (24 юни) – тази година ще започне по феноменален начин – с изгряването на Слънце и Луна едновременно. Иначе казано, когато Слънце и Луна се съединят по дължина (новолуние), те ще се намират точно на източния хоризонт – на Асцендента – виж картата по-горе. Това ще стане на 24 юни 2017 (събота), в 5:30 часа (лятно часово време), но… във Варна (картата). Разбира се и в другите градове и места по Черноморието, а най-точно – в Балчик, Каварна и на нос Калиакра. В останалите селища на България – малко по-неточно.

Това също означава, че предстои поне един месец, когато България и българите ще бъдат чувани и забелязвани по света и у нас. Че не малко от тях ще имат големия шанс да се отличат с важни дела и победи!

Но да се върнем към Еньовден (Йоановден). Той е празник в чест на Йоан Кръстител, предвестник на Христос. Но той има и много по-древна основа, свързана с лятното слънцестоене и с най-дългия ден, когато се формира важна космична матрица. Затова той е и празник на Слънцето, на Земята и плодородието. Поради същото се смята, че още през нощта срещу празника и на самия празник (24 юни) тревите, водите и билките придобиват свръхестествена сила, както и способност да извършват чудеса. Тъй, че твърде добре би било да бъдат посрещнати изгряващите (и съвъкупляващи се) Слънце и Луна едновременно на 24 юни в 5:30 часа. И това да стане сред природата, на чисто място, в близост до бистра вода (море, река, езеро), като бъдат отнесени у дома треви и билки за защита, здраве и късмет в семейството за цялата идна година. Наслука!

Коментари

5 коментара на “Еньовден „изгрява“ с новолуние!”

 1. Антарес on юни 22nd, 2017 22:23

  Интересно е, че на 24ти юни 681-ва година е имало аналогично новолуние във 2-ри градус на тропическия Рак. В съвпад с Меркурий и Венера. Дано имаме добра синхроничност!

 2. Rositsa Shekerova on юни 23rd, 2017 14:16

  Интересувам се от публикации те! Моли да ме информират!Благодаря!

 3. Попов on юни 24th, 2017 21:38

  Да пожелаем успех и на българския сателит, който беше изстрелян часове преди въпросната констелация. 🙂

 4. Боби on август 23rd, 2017 13:30

  Статия за Близнаци и неговите декади къде да намеря?

 5. Злати ХРИСТОВ on декември 6th, 2017 11:53

  Не знам защо смяташ Еньов ден на 24 юни като лятното слънцестоене за 2017г е на 21 юни в 7.24 ч.и по точно е да се казва Ин ьов ден защото започва цикала на ИН енергията.

Остави отговор