PLODNO DARVO1. КЕТЕР (корона) Пролет енеудържима, стихийна, живототворяща. Топлина и светлина изпълват пространството. Напират и соковете – жизнените сокове на дърветата. Едни от тях отдолу нагоре – от почвата и корените към върховете, а други, поели в себе си силата на слънцето – от върховете към корените. Дърветата бавно се събуждат от зимен сън – за пореден път, както винаги е било, според Божия план да съединяват Небето и Земята, да служат като мостове помежду им.

2. ХОХМА (мъдрост)
Но тук не цялата светлина е нужна. Затова започва и една мащабна селекция, едно отделяне на част от светлината – нужната част – според вида и разновидността на дървото, според плода, който ще роди, според климата и почвата, където то расте. И дървото поглъща точно и само тази част от светлината.

3. БИНА (разбиране)
По-нататък погълнатата светлина се среща и съединява с минералите от почвата. Част от небето се среща с част от земята, защото двете части са взаимно и непреодолимо привлечени. В резултат на тази среща и на това съединяване се задвижва фотонсинтезата, синтезират се нови вещества, образуват се пъпките – предшественици и жизнена формула на всичко, което ще произведе дървото по-нататък.

4. ХЕСЕД (щедрост) Още топлина и светлина прииждат и от пъпките започва бурен процес на цъфтеж и разлистване. Дървото «се облича» в нова «премяна», навред наоколо то излъчва (дарява) кислород, нектар, красота и аромати. Привлечени са безброй хвърчащи и пълзящи твари, настава радостно жужене, околното пространство се изпълва с възторг и еуфория.

5. ГЕБУРА (сила)
Привлечените пчели и мушици, покрай пиршеството и омаята, последователно опрашват и цветовете. Образуват се зародишите на плодовете. А най-слабите, лишени от жизненост цветове и зародиши безмилостно биват отвеяни от новопоявилите си ветрове и бури.

6. ТИФЕРЕТ (красота)
Настава повсеместен растеж. Плодовете стават все по-големи и по-големи. И все по-завършени и по-завършени. Те се изпълват със сокове и в един момент достигат своята крайна големина и форма.

7. НЕЦАХ (победа)Плодовете постепенно се изпълват и със сладост, аромат и привлекателност. Накратко – те узряват. Един цикъл е завършен, една голяма победа е постигната, но… това не е краят.

8. ХОД (слава)
Отнякъде долетява птица, кацва на дървото, хапва си от плодовете. После тя започва да кряка, сигурно за да съобщи важната вест на другите птици от ятото. Мощно групово крякане изпълва гората и скоро всичко живо в нея научава, че плодовете стават вече за ядене. Прииждат птици, катерици – всякаква твар.

9. ЙЕСОД (основа)Не минава много време и плодовете на дървото биват изядени, но… заедно с тях биват изядени и техните семки. Тези семки скоро ще бъдат посяти нашир и надлъж чрез изпражненията на изялите ги, при това – заедно с нужната тор. От плодовете, от тяхната сладост и привлекателност нищо не е останало, но в името на посяването, в името на новия живот.

10. МАЛКУТ (царство)
Приижда още топлина и още светлина, настава повсеместно покълване и поникване. Започва движението по обратния път – Пътят на растежа.

Така работи Природата, така работи и всичко друго в света на хората.

Коментари

2 коментара на “Пътят на Сътворението при плодното дърво”

  1. Мария Петрова on май 6th, 2008 15:16

    исках да кажа, че Ви открих случайно, после си спомних, че нисхто не е случайно! Балгодариа Ви от сърце, написаното ми подейства като едма вълшебна приказка. Толкова хубаво!!!

    Ще го изпратя и на моите две приятелки, щего оценят много!
    С уважение:

  2. Мария Петрова on май 6th, 2008 15:17

    Вече написах по-горе! Благодаря!