saznanie1)Християнско съзнание
Бог е Любов. И Създател на видимото и невидимото. Той обича хората, които са негови чада (Татко наш…). Тук действат принципите на любовта и на творчеството, формиращи хора, които произвеждат, създават, подражават на Създателя. Съответства на Слънце – източник на енергия и обединяваща ос на всички движения в Слънчевата система, както и на зодиакален знак Лъв. Други ценности: чувство за чест и достойнство (Лъв); смелост, настъпателност и предприемчивост (Овен) и вяра, искреност и оптимизъм (Стрелец).

2) Мюсюлманско съзнание
Аллах е строг и мъдър Господар на хората и на Вселената. Той жестоко наказва за прегрешения, но и защитава при нужда. Тук действат принципи, формиращи хора, воюващи с недъзите – собствени и чужди – и с недостойните (джихад). Те формират себеконтрол, страст и сила за завладяване и преобразяване. И стремеж към строго пазене на тайни и на завети. Съответства на зодиакален знак Скорпион. Други основни ценности: дом и семейство (Рак); алтруизъм, вдъхновение, взаимопомощ и жертвоготовност (Риби).

3) Природно съзнание
Най-старият тип човешко съзнание. Бог се проявява чрез Силите на Природата. Те са многобройни и се омилостивяват чрез ритуали, идващи от древността. Формират съзнание на любов и преклонение пред Природата, която се обожествява. Създават стремеж към традиции и към всичко най-старо. И към всичко естествено. И към труднодостъпни места и природосъобразен начин живот, в близост до първичното. Съответства на зодиакален знак Телец. Други основни ценности: музика, храна, препитание (Телец); занаяти, работа и здраве (Дева); мъдрост, традиции и упоритост (Козирог).

4) Научно съзнание
Най-новият тип човешко съзнание. Мирогледът се формира на базата на все по-нови и по-нови научни достижения и тяхното повсеместно прилагане. Налице е будно съзнание, жадно за истина и за нови открития. За всяко нещо се търси обяснение, на базата на конкретни доказателства, строят се тези и антитези. Съответства на зодиакален знак Водолей. Основни ценности: свобода, истина и обновление (Водолей); образование и информираност (Близнаци); мир и сътрудничество ( Везни).

5) Съзнание на големите страсти
Този тип съзнание възниква, когато хората и обществата достигнат някакъв предел от своето развитие, та им предстои радикална промяна. Мирогледът и начинът на живот се формират от действието на страст към големите пари, страст към секс, страст към тайна власт и страст към завладяване. Всички те формират хора, готови на всичко заради тях. Това съзнание се проявява в царството на тайните и на скритите енергийни взаимодействия. Съответства на силите на Нощта… след която идва Ден. Други ценности и процеси: мълчание, спотаяване, дебнене, нападение, завладяване… разсъмване, освобождаване.

6) Съзнание за единството и за всемирната любов
Това е съзнанието на хората лишени от егоизъм и алчност, те смятат че светът е единен и цялостен и всяко нещо в него влияе на всичко. И обратното. Копнеят да живеят сред себеподобни и по братски в прекрасна и чиста природна среда, която да одухотворят. И така – да се чувстват като в Рая. Среща се това съзнание в някои езотерични, духовно-екологични общества и представлява най-издигнатото, откъснато от земни съблазни съзнание. Съответства на планетите Нептун и Уран в тяхното творческо взаимодействие.

Това, разбира се, са съзнанията като чисти типове. А най-често те са смесени между два или повече типа.

Коментари

Един отговор на “ШЕСТ ОСНОВНИ ТИПА СЪЗНАНИЕ”

  1. boris cherpanski on ноември 7th, 2016 20:47

    ako daden individ e roden na 27.12.1958 v 12 45varna,koe e vodesto saznanie asc-saznanie,dsc samosaznanie Mc svrahsaznanie,ic podsaznanie?
    koe e opredeliyasto v sluchaiya?duh,duscha,um,sarce,koe saznanie e vodesto? ako moge otgovori.priemam i komentarii!

Остави отговор