jjjjeeeeeОсветляване на обществени процеси и събития, свързани с миналото, настоящето и бъдещето – това е основният предмет на дейност на мунданната астрология, вече минала през най-дълга еволюция във вековете. А най-характерното за нея днес е, че борави с голям брой цикли – и малки, и средни, и големи. Най-важни и употребявани са планетарните цикли, както и циклите от ингресиите на планетите, особено – в кардиналните знаци. При всяко точно съединение на две планети по дължина, се „ражда“ нов цикъл и разположението на небесните тела в този момент изгражда циклова матрица, оказваща влияние до следващото тяхно съединение. А характерът на влиянието произхожда главно от естеството на съединяващите се планети – и поединично, и в съчетание. Подобни са матриците и при ингресиите на планетите в знаците.

Най-кратките планетарни цикли (матрици) са лунните, от които Слънчево-Лунният е основен. Слънчевите и Лунните затъмнения са видове Слънчево-Лунни цикли. В същото време, най-дълъг планетарен цикъл е Нептун-Плутон. Централно място в мунданната астрология заема 20 годишният цикъл Юпитер-Сатурн, поради неговата всеобхватност, както и заради формираните от него по-големи и още по-всеобхватни цикли. Твърде важен и определящ е и цикълът Уран-Плутон, управляващ доминиращата в света от около три века насам научно-техническа, индустриално-корпоративна (западна) цивилизация. Друг подобен, съвременен цикъл-матрица е започнал от момента на ингресията на Уран в Овен преди няколко години. Той ще ни подсказва за всичко най-ново, което настъпва и ще настъпва в света за идните 20-на години. В съвременния трансформационен, преходен етап към нов тип цивилизация, твърде важен е и цикълът Плутон-Сатурн, от който ще разбираме за драмите, при които старото и не подлежащото на развитие си отива, за да отвори път на настъпващото ново. Но и за да се върнат хората към най-древното и най-устойчивото, крепящо основите на живота.

При циклите и при мунданните карти от всякакво естество, съществува установена йерархия, порядък и практика, при което от едни научаваме най-общата картина, от други – най-важната част от общата картина, а от трети – основни детайли от най-важната част. И всичко това се получава вследствие последователното налагане на циклови матрици и други карти една върху друга. Тези от по-низш порядък, върху другите – от по-висш порядък. А когато не се прави така, стига се до състояния, при които се вижда листото, а не се вижда дървото, на което е то прикрепено. Да не говорим пък за „гората“.

Важен инструмент в мунданната астрология са и националните карти. Те биват съставяни за ключови моменти в националната история, от които започват нови и важни начала. Но тъй като не е особено лесно да се открият тези начала, повечето национални карти, пуснати в масово обръщение днес са фалшиви, заблуждаващи. И така е навсякъде по света, включително и в България. Същото става и поради обстоятелството, че се намират влиятелни хора с много пари, които са заинтересовани от това. И поради тази причина, подобни „национални карти“ продължават да циркулират безпрепятствено и да получават голяма популярност. А иначе реално работещите национални карти са най-необходими. Употребени заедно с други, те са най-полезни и необходими при прогнозирането и осветляването на процеси и събития на национално ниво.

Друг основен инструмент са базисните зодиакални съответствия – връзките на земните територии със съответни на тях небесни територии (зодиакални знаци), които са постоянни и неизменни във времето. Например, България за вечни времена е под действието на Козирог. Този знак е водещ за страната ни (базисен дом 1), като териториален принцип. И така е било още преди да я има държавата ни.

Голям бич за мунданната астрология днес, на много места по света, е използването й за манипулиране на общественото мнение. Главно чрез поръчкови публикации и поръчкови публични изказвания. Това е свързано с интересите на определени политически и икономически кръгове, особено в страни като България, в които задкулисието е водещо. За целта се използват корумпирани астролози и псевдоастролози, за чиято „астрологична“ дейност предварително се съставя програма и се популяризира.

Но въпреки всички тези и други затруднения, през които минава и ще минава мунданната астрология, тя има огромни възможности, важна и неотложна мисия. И когато един ден мнозина се убедят в това и тя трайно навлезе в живота, за да заеме полагащото й се място, същото ще спомогне много да изчезне задкулисието в обществения живот. А по-голямата осъзнатост и ориентация на онези, които вземат решенията, ще направи обществата много по-ефективни. По-съобразени с природните, с космичните ритми. И точно това ще предотврати краха на човечеството, който иначе става неизбежен. А не е ли това прекрасно?

За сведение: между 2020 и 2040 година, когато основно ще действа съединението Юпитер-Сатурн във Водолей, изреденото по-горе най-вероятно е да се превърне в неотменим факт.

Коментари

9 коментара на “ЗА МУНДАННАТА АСТРОЛОГИЯ НАКРАТКО”

 1. Розалия Миланова on октомври 17th, 2016 9:36

  Г-н Радев, какво бихте казали за картата на България изградена за 12,07,1991 година, когато е приета новата Конституция на БГ и е обявена за парламентарна република. На 11,07,1991 е имало пълно слънчево затъмнение.

 2. admin on октомври 17th, 2016 10:06

  Не съм работил с тази карта, не ми е позната. Използвал съм картата от 10.11.1989 година, която „работеше“ твърде добре. Но моментът от приемането на новата конституция на България е много важен. А имате ли данни за часа и минутите, когато тя е била гласувана и приета?…

 3. Розалия Миланова on октомври 17th, 2016 10:49

  Според стенограмата на ВНС заседанието е открито на 12,07,1991г. в 9,40 ч. и е закрито в 14,35ч. В рамките на това време са дебатите и гласуването.

 4. admin on октомври 17th, 2016 11:14

  Да това е добра информация, но се иска ректификация за да се открие точния момент. Правила ли сте такава?

 5. Розалия Миланова on октомври 17th, 2016 11:50

  Аз правих, но само по метода, който е в програмата на ZET 9 PRO, но не съм много сигурна дали съм подбрала най-правилните събития в този период. При моята ректификация 12,02 ч. е рект. час на приемане на Конституцията, затова и не го написах в предишния пост.

 6. Розалия Миланова on октомври 17th, 2016 11:52

  12,10 извинете

 7. boris cherpanski on декември 14th, 2016 12:35

  epoha Vodolei slaga nachalo za Bulgariya na 09.03.1914.13chasa v Sofiya(star stil=22mart)ottuk cikal Saturn za Bulgariya i Uran za Vodolei stavat nai vagni za nas Bg=45god=1900/1944, 1944,1989, 1989-2035,,tezi imenno cikli izpolzuva Uchiteliya p.Dounov v svoite astrolog. Analizi.Kakvo ste kagete za tiyah ,zastoto ne go spomenahte,a toy mi se struva nai vagen za epohata.Sporat dali Veche sme v Epoha vodolei e bezmislen,tai kato vodesto e saznanieto na Velik Uchitel kato P.Dounov,koito prav chuvstvas sas svoeto kosmichno saznanie Zodiacane bi bilo i inache stom imame Revolucii, razvitie na tehnologiina elektichestvo ikomputarni komunikacii,kakto i nauki kato Frenologiyata,tai kato Uran obhvasta ciyalata glava.1bazisen dom zasega e Ribi14/15chasti+1/15 Vodolei(100god. ot nachaloto),Bulgariya sega ot 10dom e v 11dom-prinzip Lubovta izatova v tozi dom e novata schkola 1922god.za Okultno Uchenichestvo,ako ne se vzemat predvidtova(ainamschata t.e. che 22.03 veche ne e Oven ,ne e i ribi,a e Vodolei ne moge da se saglasuva zemnata s Nebesnata Astrologiya,i ostava da si pravim detski zanimavki,a ne seriozen analiz.

 8. Цветана Банкова on май 11th, 2017 12:43

  Задравейте! Моля за извинение, ако въпросът ми не е подходящ. Може ли по подобна логика да се направи хороскоп на малки групи (общности)?

 9. admin on май 15th, 2017 12:36

  На всичко може да се направи хороскоп, ако се знае кога е неговото начало (кога то се ражда). Включително и на групи, на отбори и прочее. Не е ясно само
  каква логика по-точно имате предвид.

Остави отговор