Повечето хора днес смятат, че човешките косми са останки от онази първобитност, когато те са ги защитавали от студа. И после щом се появили дрехите, къщите и печките, този „щит“ започнал да става ненужен и от поколение на поколение – да закърнява. И това наистина е така, но… само донякъде. Защото все пак на някои места по човешкото тяло са останали косми, нали? При това – в изобилие. Например, по главата, по лицето у мъжа, както и на някои интимни места при двата пола? А при мъжете – и на други места в по-голямо количество? Значи космите играят и друга роля и за да я разберем тази роля, нека направим един опит, реален или въображаем, в зависимост от ситуацията.

Ако се разходим с куче в гора, в някое глухо, затънтено място, скоро ще открием, че ловният инстинкт на кучето бързо се пробужда. Но ето, че по някое време козината по гърба му се изправя, после то спира и започва да ръмжи. Обяснението е просто: вероятно е усетило близостта на животно, примерно язовец, или пък – катеричка. Как е усетило тази близост, обаче? Дежурният отговор тук е – с надушване. Възможно е, но не винаги е така. Особено ако се касае за катеричка, която почти не слиза на земята. Значи усетило е катеричката по друг някакъв начин. Какъв? Посредством своите най-чувствителни антени за възприемане, наречени косми. Затова те и настръхват в такива случаи. А същото важи не само за кучетата, но и за хората, техните косми също настръхват, чрез тях също може да се усеща чуждо присъствие, макар и доста по-слабо. Учените тепърва ще установяват как по-точно става това, докато умните и наблюдателните отдавна са разбрали: космите наистина са най-чувствителни антени за възприемане – и при животните и при хората – и тази тяхна способност в никой случай не бива да се пренебрегва. И ако се пренебрегва, то ще е за сметка на пренебрегващите.

Какво още е нужно да се знае за космите? Най-напред, че колкото тяхната дължина е по-голяма, толкова и чувствителността на антените, които те представляват, пораства. Пораства и чувствителността на съответните органи и телесни части, където те растат. И обратното. Например космите по интимните части – и при мъжа, и при жената – служат за откриване от разстояние на възможно най-подходящия сексуален партньор – такъв, чиито гени най-добре се комбинират и съчетават със собствените. Добре, но жената мюсюлманка от векове обезкосмява тези свои части? Защо? За почти същото, за което служи и фереджето: като метод за предпазване от сексуални изкушения. Ще рече: като повдигне прага на своята сексуална чувствителност за въздействия отвън, чрез премахване на космите по интимните части, тя става по-устойчива и безкомпромисна към сексуални изкушения и съблазни. Днес, обаче, вече се знае: редовното и пълно обезкосмяване на интимните части при жените, предизвика у тях хормонални разстройства, понякога доста сериозни. И преждевременно ги приближава към климактериума. Подобно е и при мъжете: обезкосмяването на мъжкото тяло предизвиква осезаем спад на тестостерона.

А каква тогава е ролята на космите по черепа, т.н. коса? Може да се каже, че косата свързва външния свят на лъчево ниво (светът на еманациите) с мозъчните центрове, т.е. с психиката у човека. Затова хората на изкуството, най-вече художници и музиканти, духовни учители и всички останали, които притежават засилена интуиция и повишена чувствителност към фините енергии, най-често носят дълги коси. Това им помага в тяхната работа, засилва тяхната емоционална и духовна чувствителност, води ги към вдъхновение. Така е и при жените, които по природни причини са по-чувствителни от мъжете. Има случаи, обаче, когато чувствителността на човек може да се засили извънредно много и тогава той става крайно лабилен и уязвим. И точно в такива случаи, ако той скъси своята коса или остриже главата си, ще се почувства по-устойчив и стабилен. И обратното: ако се усеща емоционално и духовно изхабен, лишен от чувствителност и вдъхновение, той може да поправи това с пускането на дълга коса.

Известно е например, че прабългарите са били с бръснати глави, а само на върха на темето са оставяли по един дълъг кичур (чумбас). И тъй като върхът на темето свързва човек с най-фините енергии, с небето и с Бог, то ясно е какво са целели те: психическа устойчивост към човешките дела и голяма чувствителност към божиите.

Добре, но по телата на мъжете, космите са значително повече, отколкото тези при жените. Защо? Защото много хилядолетия наред мъжете ходели на лов и на война, докато жените кротко си седели около огнищата. А нали за да откриеш и убиеш животно, което става за храна, или пък враг, който те дебне, трябват „антени“. Поради същата или подобна причина, при мъжа се развили косми около устата (мустаци, брада). Нали той е този, който открива и носи храната, а жената е тази, която я приготвя.

Ако се върнем в настоящето пък, няма да е трудно да забележим други, не по-малко интересни явления. Например, голямото изобилие на ниско остригани глави сред съвременните мъже. Какво означава това? Че поради някакви причини, през последните години много мъже се стремят да намалят своята психическа чувствителност, дори да е с цената на емоционална недостатъчност. Обяснението тук е, че силно агресивната (стресова) околна среда интуитивно кара по-чувствителните мъже да остригват (обръсват) главите си. Като защитна реакция срещу невидимата агресия. Много от тях пък преждевременно оплешивяват поради подобни причини. Макар че се срещат и обратните примери: груби, примитивни хора да обръсват своите глави и така съвсем да заприличват на примати.

Твърде добро обяснение получаваме и от астрологията. Косите и космите по човешкото тяло, заедно с кожата се управляват от зодиакален знак Козирог, с неговия владетел Сатурн. Всъщност Козирог и Сатурн управляват всички системи на защита и устойчивост както при хората, така и в околната среда. А между 2008 и 2023 година най-агресивната планета Плутон, която основно преобразява нещата и никога не ги оставя такива, каквито са били, минава и ще минава откъде? Именно през Козирог. Ще рече: за същото време вече е на ход голямо преобразяване на всички стари системи на защита и устойчивост, включително и на човешките косми.

Затова обезкосмяването днес е тъй популярно. Ала не би било чудно, ако тази тенденция скоро се обърне на 180 градуса. Затова и сред младите мъже по света днес, все по-популярни стават прическите тип индиански – нещо като петльов гребен в средата на темето? Няма да е изненада и ако все по-масово започнат да се връщат и чумбасите (дълъг кичур на върха на темето, на фона на бръсната глава). Такива реформи на косите, космите и прическите, каквито вървят сега по света, не е имало от 250 години насам. Нали от 250 години насам Плутон за пръв път отново минава през Козирог. А връщането към модели от миналото означава, че хората търсят нова и по-голяма сигурност от задаващите се нови предизвикателства и опасности в прибързано изоставената някога, проверена мъдрост. Вече започва да се разбира, че най-развитата уж част от човечеството днес се е отдалечила най-много от природата и от природните модели и норми на живот. А какво е природата? Онова, което е създадено от Бог, за разлика от всичко друго, което е създадено от хората.

И както вече се оказа, че дивото жито лимец е по-ценно от дълго „подобряваните, културни“ сортове, така скоро ще се окаже, че хората, които живеят по-близо до природата и в единство с нейните закони и норми са по-ценни от миналите през дълъг „култивационен“ период!

Коментари

5 коментара на “ЗА КОСМИТЕ”

 1. Попов on май 15th, 2016 10:23

  Има и нещо друго – обикновена, банална суета и което е най-страшно – психически извращения. Понякога се чувствам попаднал във филма „Лудия Макс“.
  Иначе как да си обясним всички тия метросексуални прически (бръснати страници + голям перчем отгоре. Друг пример – прическата на Поли Генова), пънкарски гребени, хипстърски бради, каскети, огромни татуировки, обеци по всички части на тялото и т.н. Според мен е свързано с объркване и загубата на ориентация за добро и зло. Но такива са времената в които живеем.

 2. Снежана on юни 2nd, 2016 12:38

  Забележете на кои места по тялото има окосмяване. Приемам, че това са местата където са разположени най-важните органи на тялото.

 3. Фор1(За1) on юни 8th, 2016 20:37

  Ето защо хора работещи дълъг период под силен за тях стрес косата им окапва, това е реакцията на организма след като индивида не може или не желае да понижи своята чувствителност т.е. да повиши своята устойчивост на външни влияния.
  В така наречения знак на рода Дуло IYI се забелязва формата на антената Y , a така наречените две хасти в математиката е абсолютната стойност на поставеното в скобите т.е. взема се само положителната му стойност.С други думи общия символ може да се тълкува като улавяне на вибрациите на вселената и нейните насоки и ползването на тая информация за вършене на положителни (добри)дела за рода,племето държавата която е управлявал.Защо да не можем да допуснем, че тази антена е можела не само да получава информация от вселената, но да излъчва(да задава въпроси на вселената и в последствие да получава нейните отговори.Така се открива механизма за общуването при шамани и други такива.Но общуването е двустранен процес.С кого общуваме тогава. Ето отворената врата за общуване със създателя,а кой все пак е той?Всеки да си отговори сам.Въпроси,отговорите, на които пораждат нови въпроси.

 4. Стефан on юли 8th, 2016 8:38

  Защо,тогава тибетските монаси са с голи глави?

 5. boris cherpanski on декември 18th, 2016 1:20

  Okultisti i mistici prilagat razlichni metodi za okosmiyavane Celenasoceno ednite strigat Glavite,drugite bradite,Adeptite ostaviyat i 2 te dobre oformeni(vig Naschiyat Uchitel P.Dounov i negovi statii za kosmite)Te slugat kato anteni kato ohlagdane kato predpazvane v gruba sreda,zavisi i ot tipa saznanie.Ogneno pomalko,zemno po veche.Ot bezpokoistvo silen stres i bez voda barzo okapvane, a obratno ako Izpalniyavasch voliyata na BOGA i go Obichasch i edin kosam niyama da padne ot Glavata ti- Svarzano e s centara na temeto=t.18(Frenolog. karta)= 7 Chakra na glavata s 960 venchelistcheta.tam e Miyastoto za navlizane kosm. energiya kato fontan obliva vsichki mozachni povarhnosti a tova zanachi che kosa ne pada.

Остави отговор