TOJ I TJAСъбрали сте се, да речем, приятели, насядали сте около буен огън в гората. Гората е тъмна, но на вас ви е светло, топло и приятно. Отблясъците на огъня играят върху вашите лица и току някой развърже торбата с лакърдиите, а останалите тутакси го зяпнат в устата. Усещането за някакъв изначален уют е непреодолимо и то, като че ли, ви сродява още по-силно. Отвреме навреме някой от насядалите отпива от питието в ръка, а от това се разлива най-приятна топлина в телата и душите на всички. Спокойно и сигурно ви е … и някак си необикновено.

Така е с приятелите, но съвсем не е така в любовта . Тя (той) не е подобен на тебе, а е противоположен на тебе. Затова често се питаш: що за човек е? Нещо отвътре те гложди да разбереш, да разкриеш тайната. С нея (с него) не можеш да си спокоен и отпуснат дори и за миг, сигурно защото имаш усещането, че бродиш в тъмна и непрогледна гора, която не знаеш с какво е населена. В гората може да има духове, караконджоли и зверове, ала се надяваш да има и приказни феи и принцове. Там се чуват непонятни и стряскащи звуци, косъмът ти се е изправил, целият си нащрек… И нащрък. Но колкото по-тъмно, стряскащо и потайно е, колкото по-малко знаеш какво те очаква с този човек, толкова по-интригуващо става. Толкова по-силно те тегли към него и по-мощно те пронизва една дълбока и разтърсваща тръпка, стара и непонятна като земята. От петите до върха на косите.

Та ето я движещата сила между мъжа и жената – волтовата дъга, която кара двамата да залепват един за друг като магнити. И дълго време да не се отлепват. Но колкото повече време те са залепнати, и се проникват и опознават взаимно, толкова повече се „размагнетизирват“ някак си, та тръпката намалява, намалява, докато един ден тя изчезва. Тогава двамата се превръщат в нещо като приятели и съдружници, но с времето копнежът за ново приключение из дебрите на тъмното, тайнственото и опасното, става все по-непреодолим и един ден този копнеж помита всички задръжки. Тогава всеки „хваща своя път“ и наново започва търсенето: на други, тъмни и непонятни човешки вселени, на нови интригуващи тайни, загадки и приключения в тях, на нови възможности за разгадаване – на нови тръпки.

Силно и непреодолимо влечение към тайнственото и загадъчното в отсрещния (отсрещната), после разгадаване и изчерпването на разгадаваното, изчерпване и на влечението – да, това е най-често повтарящото се сред хората днес. Отново и отново. И какво остава тогава? Остава да бъде разбрано, че понякога е нужно мъжът и жената да се раздалечават, за да може всеки поотделно да се променя, да търпи непрестанна еволюция, да зарежда батериите. За да имат време и двамата „да огладнеят“ един за друг и за да продължат да са си интересни, загадъчни и привлекателни. До безкрай.

Коментари

3 коментара на “ТОЙ И ТЯ ДО БЕЗКРАЙ”

 1. Галина on декември 30th, 2015 13:56

  Ама много си прав, Николай, да знаеш! Весело посрещане на 2016!

 2. Николина on декември 31st, 2015 12:21

  Както винаги точно попадение! Поучително и навременно. Идва Нова година с нови изненади и нови предизвикателства. Давайте свобода на чувствата си но без да наранявате другия!
  С пожелания за Весили празници и през Новата година здраве и много професионални успехи!

 3. boris cherpanski on декември 19th, 2016 0:04

  oste solomon se e opitval da razbere tainata na Jenskoto sarce,no kato maj(t.e.sastestvo v druga forma0ne e uspiyal.300jeni i900nalognici.,kakvo e jivotinska choveschka angelska i bogestvena lubov.te si imat svoe miyasto v choveschkata glava sega kato centrove.1te 10 centara sa egoizmat i adat v choveka=polova lubov,deca,priyatelstvo narod vs tova vodi do ada s obvarzvane s Diyavola ,no ako prodalgim i ne se sprem,a saamo izpolzuvame sehsualnata pompa otzad na tila i pokachim energiyata kundalini stigame do t.18 (Lubov kam boga07chakra sahasrara 960lista ,koiyato kato fontan obliva vsichki naschi kletki i ni pravi istinski schtastlivi,no ne s choveschkata,a s bogestvenata lubov,no i choveschkata obich e nugna imenno za da se povdignem,i celiyat tozi proces se povtariya mnogo pati za da se usavarschenstvuvame,koeto e icelta na naschiyat Sazdatel.

Остави отговор