SOLEYВидение първо

Сега ще задълбая назад във времето, търсейки ценни и важни ориентири за нас българите. Знам, че това никак няма да е лесно, но си заслужава усилието. А търсенето ще е не от сведения, записани тук или там, а от вечно съхраненото на небето. Няма да обяснявам методите, които ще използвам, но се надявам резултатите сами да говорят за себе си. За целта ще разкривам само отделни факти и връзки помежду им, без да се опитвам да ги тълкувам. А умните хора ще разберат. И ще се включат с тълкуването си.

И тъй: когато пристигнал Аспарух със своя народ, той заварил нещо специално. И сам донесъл нещо специално. Ала ще ми се да кажа от самото начало: той пристигнал не затова защото бягал и търсел убежище и нова земя за народа си, а главно затова, защото бил повикан. За помощ. А всичко случило се по-късно, било само следствие. По-подробно за повикването и отзоваването, обаче – малко по-нататък.

В същото време завареният народ бил голям, древен и многоброен, населявал обширни територии. Но така също той бил и извънредно свободолюбив, поради което трудно понасял забрани и ограничения, а много често и направо ги отхвърлял. Независимо от последствията. Това му давало много предимства, но така също и му отнемало възможности. Пречело му да се обедини в единна и могъща държава и да излъчи общ и силен владетел. Повечето мъже и жени от този народ били едри и силни, което проличавало веднага в битките. Те се биели докрай, в случаите когато трябвало да защитят своите семейства, традициите си, родът, племето, родната земя, но най-вече – своята вяра. Щото били необикновено отдадени на помисли за духа и за свещеното. И били твърде заети с духовни занятия и свещенодействия.

Завареният народ бил много трудолюбив и всеотдаен, но работел главно за чужди господари. Преди време те завладели неговата земя и сега прибирали основния пай от плодовете на неговия труд. В същото време много млади мъже от заварения народ служели в чужди армии. И всичко това все по-малко се харесвало, та в неговите недра започнало да назрява все по-явно недоволство. Най-силно недоволство назрявало, обаче, заради вярата.

По онова време завареният народ изповядвал вяра в един Бог-Отец, създател на видимото и невидимото, както и в Неговия любим Син на небето. Но Бог-Отец си служел и с многобройни природни сили и стихии, чиито проявления хората непрекъснато наблюдавали, усещали и почитали като свещени. Затова техни основни храмове, наред с официалните, била самата природа, най-вече планините. Точно там те продължавали да създават своите светилища и да правят главните си свещенодействия. Непрекъснато наблюдавали сезоните и тяхната смяна, слънцето, луната, планетите, звездите и за всичките си земни дела, както и за Волята Божия, се ориентирали по тях.

Завареният народ имал много и най-специални обреди и ритуали, които следвали главните природни процеси. Чрез тях хората били приобщавани към единния Организъм на Всичко, за който те полагали много грижи, но и дърпали сила. Централно място там заемали танците във и около огън. Точно чрез тях танцуващите излизали от обичайните си състояния и навлизали в други, особени състояния, при които директно общували с Бог. И така директно и без посредници, те научавали за Волята Божия. А това никак не се харесвало на господарите на заварения народ и на техните свещеници. Докато в един момент последните решили да свикат Вселенски църковен събор в годините 680 и 681-ва, за да анатемосат тези и други подобни прояви. И за да се разправят един път завинаги с вярата и традициите на заварения народ, които считали за еретични и опасни. И точно тогава завареният народ се обърнал към Аспарух за помощ.

В същото време, пристигналият народ бил много тайнствен, та другите народи разказвали за него легенди, отнасяли се към него със страхопочитание. Може би защото много хора от този народ притежавали най-специални умения, например да виждат в тъмното подобно на бухали. А други пък – да виждат надалече, подобно на орли. Мнозина от тях владеели и други тайнствени сили, чрез които лесно се преобразявали от едно състояние в друго. А основно тяхно занятие от доста време насам била войната. Те се учели на езда, на войнско изкуство и на други умения още от деца. Основен техен прийом била засадата, чрез нея те изненадвали много противника. Устройвали засади на специални места, главно в дефилета и проходи. Най-вече през нощта, зер притежавали способността да виждат в тъмното. Използвали много хитрости и специални умения в боя, поради което лесно всявали страх и ужас в противника. Биели се с много ум, но най-вече – с несломим дух и воля за победа. И най-често побеждавали.

Вярата на пристигналия народ обхващала един Бог – творец на видимото и невидимото. Но в тази вяра също така били вплетени и различни природни сили, както и много обреди и ритуали. Там също имало танци в огън и около огън, чрез които също бивали постигани особени състояния и директна връзка с Всевишния. Но най-специалното било друго: повечето от най-личните хора от пристигналия народ, включително владетелят и владетелската династия, изповядвали съвсем същата вяра, която изповядвал и завареният народ. А дори и нещо повече: много от тях направо произхождали от заварения народ. И още нещо: не малко от обикновените войници също произхождали от заварения народ. Точно поради тези причини и най-вече заради духовното братство пристигнал и Аспарух със своята войска и с народа си, отзовавайки се на зова за помощ.

Минало време и настъпили годините между 705-та и 715-та. Тогава над българите царувал княз Тервел, познат по-късно и като свети крал Тривелий – спасител на Европа. Та в този десетина годишен период, с един връх към 710-та, онези негови поданици, които до този момент не споделяли вярата на своя владетел, били въведени в нов Път към Бога. При това – без никой, никого да насилва. Най-напред това сторили невъведените дотогава Тервелови войници и военоначалници. Те сами пожелали да бъдат като своя владетел. Но те не приели познатото ни от по-късно „канонично“ християнство, а една уникална природо-християнска религия, изповядвана и от самият Тервел. Нейна основа била първичното Христово учение, съчетано с най-стари, заварени природни култове и обредност. Редно е тук да се каже, че по онова време князът (канас) бил и върховен духовен водач. Точно тогава станало и максимално сближаване и още по-силно духовно обединяване между пристигналия и заварения народ, формирало се бъдещето, осъзнавала се новата мисия… Предстои продължение с Видение второ…

Коментари

7 коментара на “ВИДЕНИЯ ОТ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО”

  1. Димитър on ноември 18th, 2015 2:29

    Б Р А В О !

  2. аз on ноември 18th, 2015 19:54

    Къде е второто видение!

  3. Николина on ноември 19th, 2015 23:07

    Благодаря за информацията. Очаквам с нетърпение продължението………….

  4. admin on ноември 20th, 2015 1:48

    До седмица ще го има и второто.

  5. Фор1(За1) on ноември 23rd, 2015 16:25

    Николай Радев-Алдебаран заслужава дълбоко уважение затова,че е един от първите от езотерици потвърждаваш,това което и част от историците не искат да признаят:
    1. Прадедите на българите са една от първите в историята на човечеството цивилизации Варненско-Дуранкулашката (Х-ІХ хил.пр.Хр.), като част от автохтонно население на Балканите, но една голяма част от него са принудени да търсят спасение в нови земи поради черноморския потоп(VІ хил.пр.Хр.). Независимо от унищожителното бедствие предците ни са успели не само да запазят част от културното наследство на тази древна цивилизация,но да го предадат на много други народи (оставят следи от своята държавност и култура в Египет, Индия, Китай, Сибир, и т.н.), вследствие досега с тях при многобройните си преселения в хилядолетията. Великото им пътуване завършва тук в прародина им на Балканите-затова бързо ставаме един народ. Може ли ДНЕС, ако не оползотворим дадения ни шанс сега отново да се наложи да бродим през пространството и времето.
    2.Макар приели християнството ние не сме т.н. от автора ,,канонични“християни затова даже византийците не ни наричат езичници,а нечестивци т.е.християни ,но не съвсем като тях.
    Всеки има свое мнение и усещания.Да не разваляме насладата, потопете се във видението това е само първото следват продължения…

  6. Фани on август 25th, 2016 19:19

    Не намирам Видение второ? Имали го, и кога да го очакваме?

  7. Meri on ноември 17th, 2020 19:42

    Интересно
    Благодаря

Остави отговор