EMIGRANTIВсеки човек има нужда от място, където отвреме-навреме да бяга – от своето обкръжение, от монотонността и заетостта, от борбата за насъщния, от тежестта на задълженията. И сегиз-тогиз да остава там насаме със себе си. За да насочва вниманието си навътре – към собствените мисли и преживявания. За да ги преподрежда и осмисля по някакъв начин. В астрологията това място се нарича дом 12 и всъщност е зоната за изолация и самоизолация. А главно от тази зона съдим и за емиграцията. Например, когато същата зона се активира вследствие някакъв аспект, човек се сеща, че иска да се скрие някъде. Да избяга надалече от родното място, което го подтиска. И когато това желание придобие и конкретни очертания, то лесно и бързо може да се превърне в желание и намерение за емигриране.

Само че човек емигрира за да работи, за да се реализира професионално и за да печели пари, а не просто за да избяга някъде, нали? А работата, както и професионалната квалификация са по срещуположния дом 6. Докато обсъжданият дом 12 „отговаря“ само за тяхната алтернатива – за хобито, което не търси печалба, а само храна за душата, което пак е вид убежище. И движен от мечтите, надеждите и фантазиите на дом 12, емигрантът се озовава в една напълно различна, чужда среда, където сблъсъкът с новите реалности го шокира. И той задълго остава почти изцяло изолиран и капсулиран и шансовете да се приспособи към околния свят, да се интегрира в него и да постигне успехи става минимален.

Затова бягството (емиграцията) по дом 12 – както правят повечето емигриращи българи днес – като по правило е осъдено на провал и на големи разочарования. Какво означава това? Че ако имаме емиграция, тя трябва да става не от непоносимост към родната действителност, а заради по-големи възможности за себереализация там – в новата страна. А второто изисква продължителна подготовка, професионално усъвършенстване и проучване на тази нова страна и на конкретни работодатели. И на онова, което те предлагат. За да бъде направена точна преценка: доколко предлаганото отговаря на възможностите и предпочитанията на кандидат-емигранта. И ако направим проучване за успелите българи в чужбина, лесно ще разберем, че те без изключение са хора от втория тип.

Друго: и за родителите, и за родината съдим по една и съща зона – тъй наречения дом 4. А същото означава: каквото е отношението към родителите, такова става то и към родината. И обратното. Тъй, че бягството от родината е съпроводено с бягство и от родителите – от всичко, що се нарича корени. Оттук: човек може да попадне в добри жизнени условия, където и да се намира, само ако е съхранил дълбоко в себе си добри чувства към майка си и баща си, към дядо си и баба си, към родната страна и към корените си. И колкото по-добри, толкова по-добре. А има ли тук натрупана ненавист и омерзение, провалът е гарантиран, независимо къде се намираме – в България, в Европа или в Америка. Затова в Библията е казано: почитай баща си и майка си, за да си добре и за да живееш дълго на земята! Затова и в семейства, в които има любов и дисциплина, се създават най-успешните хора. Тогава и те, където и да попаднат в своя жизнен път, реализират докрай своя потенциал. А точно това е и формулата на щастието.

Коментари

2 коментара на “ЕМИГРАНТИ”

  1. Eli Ka on юни 27th, 2015 11:41

    Николай, винаги е голямо удоволствие за мен да чета споделянията ти с нас. Бъди здрав и успяващ!

  2. Николина on юли 1st, 2015 14:32

    Много точно определение за щастието.

Остави отговор