VRUN3Има не малко хора у нас, които от години не спират да повтарят как България щяла да се отлепи най-мощно от дъното чрез прилагане на еди каква си икономическа, политическа или финансова програма. И „програмите“ се прилагат една след друга, а „отлепянето“ все се отлага. Не уважаеми, така никога няма да помръднем накъдето и да е. А и по какъвто и да е друг начин няма да помръднем, ако най-напред не открием едно-единствено НЕЩО, което да ангажира всички българи! И да ги ангажира така, че да обедини мислите и желанията им, любовта и всеотдайността им. За да се получи океан от градивна енергия, насочена в една посока и към една цел. При което най-горе да стои самото НЕЩО, към което са се устремили всички. Само така може да започне и онзи голям поврат, който ни е тъй нужен днес.

Само че, де е го това НЕЩО? Откъде да го вземем? То трябва да е хем конкретно, но и да е на най-висок пиедестал в съзнанието на хората. Напоследък много се говори за голямата царска базилика в Плиска и за нейното възстановяване в цялото й някогашно великолепие. За да стане тя отново действащ храм и сега. А възможно ли е тя да е НЕЩОТО? Дрън-дрън, че пляс! – отвърнал би някой – всичкото ни е наред, само базилика ни липсваше. Е – има и такива. Много повече, обаче, ще са другите. И като се замислих над възможния избор на другите, лека-полека започна да ми просветва: ами да, наистина – последствията от такова възстановяване биха били най-многобройни и необикновенни, несравними с нищо предходно!

Нали тази базилика е символ на цяла епоха и на настъпващия някога златен век на България! Тъй, че нейното възстановяване сега и самият процес по възстановяването масово биха се възприемали като символ на едно ново българско Възраждане. И биха задвижили неподозирани физически, морални и духовни сили – и в отделните хора, и в националния организъм. Поради което напълно възможно e да поведат хората съвсем истински към такова Възраждане. При това – на всички нива! Ето защо идеята ми се стори прекрасна! И чудотворна дори! Да – тя наистина е в състояние да обърне радикално живота на всички ни към добро, но при едно условие: ако бъде прегърната от всички! Ако запали милиони български сърца още в самото начало.

Какво означава това? Че възстановяването трябва да е истинско, а не бутафорно. Иначе бързо ще бъде убит ентусиазма още в зародиш. А това не бива да се допуска, защото точно той ще е основният ни двигател. Добре би било в началото да се направи пряко обръщение към българския народ, в което той открито да бъде призован за помощ и за съдействие. Това би имало разтърсващ ефект и наведнъж би привлякло много хора за каузата, стига идеята да бъде представена достатъчно ясно и убедително. И след като тя се разгласи по цяла България и извън нея, да се пристъпи към събиране на нужните средства. Ала не от правителството и от богаташи с пари от не съвсем ясен произход, а от обикновенните хора.

От повярвалите и вярващите, от българите с възродени надежди, от всячески подкрепящите общите усилия. Чрез дарения – много дарения! И колкото техният брой е по-голям, толкова по-добре! Могат, примерно, да се приемат от 5 до 1000 лева на калпак, не повече – кой колкото иска, в зависимост от възможностите. И от желанието. Като не се забравя, че най-важното тук е не количеството пари, които ще постъпват, а количеството желания, лишени от корист. Защото само така може да избуи едно голямо общо Желание, което да задвижи необратимо процеса.

Защо е нужно всичко това? Защото Храм не се строи току така! Много важно е кой го строи и как, кой и как плаща – какви са всички участници и техните дълбоки мотиви. И поради същото, какъвто и да е Храмът, само с административно нареждане не става. Всъщност става, и това често се прави, но в тези случаи само името загатва за неговото предназначение. Истинският Божи Храм се строи от всеобщата и голяма нужда и грижа; и с любовта, всеотдайността и Вярата на много хора – не срещу заплащане, а с техните доброволни самопожертвувания. И колкото по-самоволни и по-многобройни са тези пожертвувания – били те труд, пари, средства или нещо друго – колкото повече душа и сърце са вложени в тях, толкова по-действен и по-истински става Храмът.

Някога, преди и след построяването на голямата базилика в Плиска – по време на Покръстването и след него – са били допуснати и религиозни насилия върху една част от населението. Такива са били времената. А после същото под някаква форма се е повторило поне 7-8 пъти и в други времена и епохи. Чак до епохата на комунизма, който пак си беше вид религия. Такива са били времената. Сега дойде време, обаче, най-после да има и публични извинения за старите грехове. И прошки. И твърде добре би било съвременни представители на насилващите тогава, както и на засегнатите, да потърсят прошката и нейния катарзис чрез публични извинения, ритуали и богослужения. И едва тогава и начисто да започне възстановяването на Храма – и на този, който е отвън, и на другия, който е вътре, в душите на хората. И направим ли всичко това по този начин, на колективната българска душа най-после ще олекне и ще бъде даден важен знак, че трайното излекуване на нейните тъй стари рани върви към успешен завършек.

Коментари

4 коментара на “ИДЕЯ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРИЯ”

  1. Фор1 on май 17th, 2015 14:53

    Пръста показалец-божия пръст.Този пост не само ми се струва,а действително е така е продължение на поста,“Плиска -врата към Небето“.Тук е подсказан и практическия път на Българите през вратата на вечността.Който иска,ще направи това малко усилие,то е по силите на всеки“богатий с парите,сиромаха с труда“.Сега му е времето.Искам да пожелая това да се реализира с употребяваното в миналото утвърдително бъдеще време“Да БЪДЕ“.

  2. Николина on май 17th, 2015 22:20

    Прекрасна статия. Съгласна съм с написаното и съм за това да се обединим,всички българи без значение на вероизповедание. Защото аз вяврам, че Бог е един и Вярвам, че България може да бъде вълшебна страна. Зависи от нас, живеещите на тази райска земя!!!
    С повече вяра в самите нас и нашите възможности!!

  3. ivan on май 20th, 2015 9:45

    Хубави мисли и пожелания ,които споделям .

  4. Галина on май 23rd, 2015 9:45

    Много точно, аналитично, пълно и конкретно изложение, както винаги Николай. Поздравявам те и те подкрепям напълно!

Остави отговор