BAZILIKA PLISKAНякой замислял ли се е: защо имената и на двете първи български столици – Плиска и Преслав – започват с „П“? Случайно ли е това? Нека да приемем, че е случайно, въпреки, че случайности за каквото и да е, всъщност няма. Има едно нещо, обаче, което всички трябва да знаят: в имената на градовете, в частност – на столиците, формирали се в течение на векове и хилядолетия, стои закодирано най-важното от съответните техни същности, като програми за действие. Особено в първата буква (звук) на името. Но за да стане по-ясно за какво иде реч, най-добре ще е да разгледаме няколко примера с други държави и с техните столици.

Както знаем, водещ териториален (базисен) зодиакален знак на САЩ е Близнаци. Такава е доминиращата еманация на природата в тази страна, открита по опитен път. И тя се проявява подобно на матрица за американците и за прииждащите емигранти, като ги формира по свой образ и подобие. Затова САЩ са световни лидери в информационните технологии и в търговията. Освен това, както никъде другаде, изключителна необходимост там е автомобилът (транспортното средство). Най-нужни са и доброто владеене на езика и комуникативните способности – все атрибути на Близнаци. А столица на САЩ е Вашингтон (Washington), където W съответства на числото 5 (23), на планетата Меркурий и пак на знака Близнаци. Също както и най-големия американски град Ню Йорк (New York), където N отново съответства на 5 (14), на планетата Меркурий и на знака Близнаци.

Друг пример: Русия, със столица Москва. Добре е известно, че тази страна, разполагаща с най-голямата територия в света, се подчинява главно на небесния сектор, наречен Водолей. И той именно налага и своята матрица, като основна за цяла Русия. А кое е най-видимото от водолейското там? Революциите, мащабните обществени експерименти и непрекъснатото търсене на нови обществени форми! И това, както никъде другаде. Столицата пък е Москва, където „М“ „отговаря“ на числото 13 (4), на планетата Уран и на знака Водолей. Отново твърде красноречиво, нали? Междувпрочем, главната небесна причина за настоящият конфликт между Украйна и Русия е в това, че едната страна базисно се управлява от Телец (Украйна), а другата – от Водолей (Русия). А тези два знака, ако и да имат някои сходства, всъщност са доста различни. А това предполага осезаеми разлики – и в народопсихологията, и в ценностните системи. Нищо, че съответните народи толкова време са живяли в една обща държава и говорят на най-близки езици.

Но да се върнем към столиците на САЩ и на Русия, където са изкристализирали сили, спомагащи да израстват там лидери, които постоянно „дърпат“ своите страни напред, в непрекъснати опити и стремежи към световно лидерство. За да стане така, че при съответните два знака – Близнаци и Водолей – да има непрекъсната надпревара за налагането на техните зодиакални матрици (култури, ценности). Щото целта винаги е била: да бъдат вкарани в тях колкото е възможно повече страни и народи от останалия свят. Неприятното за България (базисен Козирог) тук е, че и двете матрици са най-неподходящи за страната ни, защото в единия случай Козирог (България) попада в 8-ми базисен дом (матрица на Близнаци – САЩ), а в другия (матрица на Водолей – Русия) – в 12-ти базисен дом. Затуй имаме най-голяма, жизнена необходимост да сме максимално независими и от двете. Но това е друга и твърде сериозна и обширна тема.

Още един, този път нашенски пример – София. Преди това Сердонполис, после Сердика, после Средец и все с начално „С“. Всъщност София не е единствената столица по нашите земи, чието име да започва със „С“. Първата такава е столицата на траките Севтополис. Но какво задвижва „С“ в този случай? Задвижва Марс и знаците Скорпион и Овен, които в базисната матрица на нашата земя (Козирог) съответстват на 11-ти базисен дом (свобода, плурализъм, обществени фракции, сепаратизъм) и на 4-ти базисен дом (корени, съпротива на властта, нестихваща борба за власт, недоволства, преврати, външна зависимост). А това противоречи на единството на страната ни и на нейната консолидация и независимост – нали стана вече ясно, че първата буква на столицата определя естеството на лидерите, които формира тя, както и посоката, която бива следвана. Тъй, че твърде добре би било да се запознаем по-подробно с историята на тракийското одриско царство, когато негова столица е била Севтополис. Сигурно това ще ни подскаже и днес за най-важни ориентири.

Но нека да се върнем към Плиска и Преслав. И да се опитаме да разберем по същия начин какви лидери са формирали те, с това „П“ в началото? Тази буква (звук) съответства на 7, на Нептун и на знака Риби. А Риби съответства на какво? На поетичното в хората, на стремежа към вдъхновение и на изкуствата. Затова на български език имаме и такива думи като песен, поезия, писменост, писател, пламък, подвиг… които изобразяват онова или онези, които имат свойството да повдигат човека на гребена на вдъхновението. Освен това, Риби попада в 3 базисен дом (слово, писменост, образование, съседни страни, пътувания, връзки) в матрицата на Козирога (България). Тъй, че ето към какво са водели България нейните лидери (царе), когато нейна столица е била Плиска или Преслав – към Плисковско-Преславската и към Охридската школи, дали голям тласък на изкуствата и направили старобългарският четвъртият световен език.

Почти никой не се заглежда във формата на буквата „П“, но нека и това да направим сега. За какво ви напомня тя? Най-вече за врата. Пък нали има и такава дума за врата – порта. Но има и други думи с „П“: преминаване, проход, преход, поход, през, път, пътуване, планина… И всички те  насочват мисълта ни към приблизително същото: преминаване от едно място на друго, или от едно състояние – в друго. И това е така, защото в дългия процес при създаване и употреба на думите и буквите, в последните е била вграждана форма и образност, закодирали в себе си скрита енергия и информация. Тъй, че има ли българска дума, започваща с „П“, има и влизане (вход) някъде и преминаване нанякъде. И същото с особена сила важи за имената на градовете и столиците, които идват от древността.

А какво означава втората буква (звук)? Мястото (състоянието) в което и към което преминаваме (влизаме). И когато втората буква е „Л“, както е при Плиска, туй значи: преминаваме през високо (Л) място, както е в думата планина. Или пък – в друго, „по-високо“ състояние (измерение), както е в думата пламък. Защото „Л“, особено в класическия му вариант, е стилиризирано изображение на височина, връх. Следователно думата планина най-кратко означава: преминаване през високо място. И още – през врата (П) към Небето (Л). Не случайно траките са правили своите светилища в планините. А когато думата е Плиска, то ясно е, че там планина няма и днес, но сигурно е имало особен вид ВРАТА КЪМ НЕБЕТО. И кой знае дали още няма такава?!

Коментари

26 коментара на “ПЛИСКА – ВРАТА КЪМ НЕБЕТО”

 1. Героги Калудов on април 24th, 2015 23:36

  Отличен анализ…..отличен!

 2. Пловдив on април 25th, 2015 18:50

  Всичко хубаво започва с П – Партита, Приятели, Пловдив.
  Пловдив също е бил столица (последно на Източна Румелия)

 3. Алмира on април 25th, 2015 20:42

  Много интересно. Ще има ли продължение на тази тема?

 4. Шехи on април 25th, 2015 23:16

  Николай, не спираш да ме изненадваш приятно. Великолепен анализ. Сърдечни поздрави.

 5. Амара on април 26th, 2015 8:33

  Едно е буква П,съвсем друго зодиакален знак!Както знаем столица на САЩ е Вашингтон на англ.W!
  Логиката е доста неясна в случая!!

 6. Лора Стоянова on април 26th, 2015 9:02

  Чудесна статия и анализ!Ще очаквам още сходни теми!

 7. admin on април 26th, 2015 15:04

  Амара, има такава логическа връзка между букви (звуци), планети и зодиакални знаци! Но тя сигурно може да ви стане ясна, след като ви бъде обяснена.

 8. Илия Илиев on април 26th, 2015 18:01

  Аз винаги причислявам астрологията , религията и разни гадатели към психологията на човека ! Разбира се опита да вкараме ставащото около нас в някакви логични рамки е положителен .Защото започваме да опознаваме самите себе си . Но има ограничения и лимити ,които не можем да преодолеем , защото са наложени от физически закони , които за жалост още не сме ги разкрили. Науката сега е стигнала до поредната бариера . Но историята показва , че и тази бариера ще я преминем! Дано имаме достатъчно време да работим и да преминем ограничението от микро и макро естество . И да не се самоунищожим самите ние като ниво на цивилизация и дори като вид живот!

 9. admin on април 26th, 2015 20:48

  Астрологията не е религия, психология и разни гадатели, но няма да споря.

 10. Галина on април 27th, 2015 6:51

  Много интересно,Николай! Разбунил си духовете, вижда се :). Радвам се на този твой успех. Дерзай!

 11. Илия Илиев on април 27th, 2015 18:35

  Аз приемам човека ,като физически обект ! И като такъв ,той е зависим от тези закони. И не познаването ни на законите , се дължи на средствата с които разполагаме на този етап. А от опита си хората до сега ,се опитват да намерят закони или логика на поведението , мисленето и действията си. Разбира се компютърът в главата ни има заложени програми , които всяко едно поколение до усъвършенства . Но и сами му пречим с новите технологии! Все пак от познанието ни за физическата същност на процесите в мозъка ни , е като електрическа система .Следователно сме зависими от магнитните полета и електромагнитните излъчвани на различни източници . И как точно влияе на човек това. И аз по някога виждам себе си да правя неща ,които не се описват от интереса си или нещо друго логично нещо. Но все пак се коригирам на моята линия! Разбира се ,че има загадка ,защо съм го направил отклонението. Но все пак нямам време да се задълбочавам в търсенето на истината . И тъкмо се научих да си управлявам съзнанието сам , и то вече живота е на привършване. Дано след нас хората преминат по бързо това необходимо време за опознаване на самия себе си. Разбира се ,че има логика във всичко , което е станало ,става и ще става за в бъдеще. И за да се поставим във възможност от нас да зависи ставащото около нас , то познанието на самите себе си е определящо. И ако влиянието на небесните тела върху нас вече не е единствено-ние сами си създадохме много повече и по-големи такива въздействащи фактори . И сега всеки от нас е подложен на облъчването на хиляди източници на електромагнитни вълни .И то почти пълния обхват на честотите!

 12. Николай Радев on април 27th, 2015 20:45
 13. Николина on май 4th, 2015 18:08

  Благодаря за полезната информация. Удовлетворена съм от ежедневието което ни поднася нови важни истини за нашето начало. Гордея се, че съм БЪЛГАРКА и знам, че моята страна винаги оцелява. Но Ви приканвам, дайте да се обединим и да си помогнем сами за нашето светло Бъдеще!

 14. Пенчо Бойчев on май 20th, 2015 7:35

  България е под влияние на Козирог, но София е изключение. София се управлява от Водолей.

 15. Marlonfon on юли 30th, 2015 15:33

  Ако думите се свържат в изречение по логиката в азбуката ни, ще се получи, че четирите строителни елемента на живота се задвижват като природна сила чрез ВЯРА, ИЗРИЧАНЕ или ВОЛЯ за действие, и резултатът е хубав – ЛЕПИ.

 16. РУМЯНА БЕЛУХОВА on февруари 8th, 2016 4:02

  Радват ме добре развитите зодиакални териториални понятия на двата въздушни знака – Водолей и Близнаци, но бих искала да наблегна на факта, че не може да се пропуска кардиналния въздушен знак Везни! А именно Велилобритания, която от както съществува, се изявява като балансьор!Венера-управляваща Везните е единствената планета, въртяща се обратно на часовниковата стрелка, както и движението във Великобритания. Но столицата Лондон е чод знака на Девата и това подрежда нещата!-„Л“е връх и то в комуникацията (Меркурий).
  Също така не казвате, че Козирогът(България) е кардинален знак от земните, управляван от мъдреца Сатурн и няма как да не се съобразяват другите с него! Малко бавен, но си усвоява уроците и управлява централно съседните държави на Балканите, след като стоически и мъдро (София), се е потрудил да изтърпи всички като децата си!
  Божията амбиция да положи България като първият народ на Земята и българите като „богу-мили“, разпространили християнството в Европа ни прави отговорни да осъществим Божията промисъл за тържеството на ХУМАНИЗМА!КОЗИРОГЪТ Е ЧИСЛОТО 1-БОГ И НАЧАЛО!
  ОЩЕ ПРЕЗ 333-ТА Г. ПР.Н.Е. РИМСКИ ХРОНИСТ ПИШЕ:НА БАЛКАНИТЕ ЖИВЕЯТ ВОИНИ БУЛГАРИ, КОИТО ПАЗЯТ ГРАНИЦИТЕ МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ,ПРЕДВОЖДАНИ ОТ КАНА АТАНАСИЙ (“ БЕЗСМЪРТЕН“)!
  БЪЛГАРИЯ Е БЕЗСМЪРТНА!

 17. Елена Димитрова on февруари 11th, 2016 0:32

  Впечатлена съм от статията, анализа и отзивите. Ще се радвам да има продължение. Най-добрата инвестиция, която може да направи човека е в знания!

 18. Христина on април 27th, 2017 7:10

  Много интересна статия. Адмирации! Благодаря и на дамата Белухова за задълбочаване на темата. Интересно би ми било да разбера и какъв е заложения път на България със столица Велико Търново. Там историческите извори показват, че в началото управлението се е намирало в в. в

 19. Христина on април 27th, 2017 7:11

  В трапезица,а по-късно се премества в Царевец. Явно и това е от значение. Извинявам се че изказа ми се раздели на две!

 20. Христина Георгиева on април 27th, 2017 7:12

  В трапезица,а по-късно се премества в Царевец. Явно и това е от значение. Извинявам се че изказа ми се раздели на две!

 21. М.М.-Петрова on ноември 17th, 2019 13:17

  Благодаря Ви за убедително и пунктуално представените доказателства! Повече от това – здраве!
  Моля, какво би било обяснението за едно светло бъдеще на страната ни със столица древният и вечен Търновград, т.е. Велико Търново – днес ?!?!
  Благодаря !
  Дерзайте!
  И да – България е вечна!

 22. Петър on ноември 21st, 2019 1:39

  Много приятно езотерично тълкувание, което ободрява мисълта и провокира разсъждения.
  Благодаря

 23. Неджат on ноември 21st, 2019 18:40

  Много добра статия. БлаГодаря.
  В тая връзка ще съм много благодарен, ако някой смислено напише нещо във връзка със името на кан Омуртаг ,както сега се изговаря и пише.
  А на колоната намерена в старата столица Плиска е изписано Ом ор таг .
  БлаГодаря на всички

 24. rasate on ноември 24th, 2019 19:07

  Името на първата Българска столица е Абоба!!!

 25. admin on ноември 24th, 2019 23:00

  Това трябвя да е ново 25. Няма такова нещо, някой ви е излъгал. След Османското нашествие през 14 век, близкото село бива прекръстено в Абоба, което име се запазва до 1925 година. Но това е станало 7-8 века след началото на Първата българска държава, когато Плиска става нейна столица.

 26. Мариана Антонова on юни 3rd, 2020 16:02

  Благодаря много , за така обширно развитата тема, за значимостта на имената на столиците и буквите с които започват…досега се интересувах от значението на буквите в личните ни имена, но вие ми изострихте вниманието… Благодаря ❤️ !

Остави отговор