BOGOJAVLENIEЦелият свят днес празнува Нова година на 1-ви януари, като кулминацията е в полунощ (00: 00 часа), със самото нейно настъпване. Но нали новото християнско летоброене (новата ера) започва от раждането на Исус, а както знаем, то е било в полунощ на 24 срещу 25 декември (Бъдни вечер). Следователно Новата година би трябвало да започва седмица по-рано – от полунощ на 24/25 декември, когато честваме Рождество Христово. Добре, но не е станало така. Защо? Какво пише в християнския календар за 1-ви януари? Обрезание Господне. Има такава еврейска традиция, според която всички момчета се обрязват точно на осмия ден от раждането и същото се счита за Завет между новороденото и Господ. В този ден детето получава и своето име и на тази дата се честват и рождените му дни. Или: на Нова година (1-ви януари) ние всъщност празнуваме Завета на Исус с Господ (Отец), когато се отбелязва неговото Рождение според традицията.

В традиците на българите пък, 12-те дни от Рождество до Богоявление (до 6 януари в полунощ) се считат за мръсни или некръстени дни и тогава действат редица забрани. Когато е навършил 30 години, Исус е отишъл на река Йордан при Йоан Кръстител за да се покръсти с вода. Но защо точно тогава? Защото, според много древни свещени традиции, никой не може да бъде духовен учител преди да навърши 30 години. В това има, дълбок езотеричен смисъл, но сега няма да се спирам на него. Защо, обаче покръстването е станало, когато Исус е навършил и 12 дни от фактическото си Раждане? Защото през 12-те дни след всеки рожден ден (слънчев възврат астрологично) става кодирането на нова жизнена програма, простираща се върху идните 12 месеца. За това. Всеки от тези дни – върху един месец (1/12-та от личната година). И само от 30-та година, „кодирането“ обхваща идните 12 години. А то много зависи от поведението на човека за същото време. Затова действат и редица специални забрани и наставления по време на „мръсните“ дни. Затова и 13-я ден от рождения ден (от слънчевия възврат) на всеки човек е от особена важност – той има качествата на свещен.

Нека тогава да се върнем към настоящето, та от полунощ насетне и през целия утрешен ден (6-ти януари – Богоявление) да се потопим мислено и чрез делата си в свещените води на река Йордан! За да препокръстим отново и собствените си души!

Коментари

5 коментара на “НОВА ГОДИНА И БОГОЯВЛЕНИЕ ЕЗОТЕРИЧНО”

  1. Сийка Божилова on януари 5th, 2015 14:43

    Моля,да коментирате при възможвост Плутон съвпад МС

  2. admin on януари 5th, 2015 17:41

    За кое МС говорите? Пояснете моля!

  3. мими on януари 6th, 2015 22:20

    Сийка е объркала нещо темите 😀

    Иначе,много хубава статия.Благодаря!

    Но искам да попитам нещо. Ако на човек рождената дата примерно е 9ти….от 10ти ли започваме да броим 12 дни или от самия 9ти?

    Ще чакам отговора с нетърпение.

  4. admin on януари 7th, 2015 19:29

    Мими, започваме да броим от часа и минутата на раждане и първите 24 часа това е един ден, вторите 24 – втория ден… и така до 12-я и 13-я ден.

  5. Павлина on май 23rd, 2015 6:48

    Ако си спомним , Коледа е била на 7-януари и тогава Нова година е нормално да бъде на 1 януари/ без да намесваме еврейската традиция/. Богоявление на 19 януари. Според мен в новия християнския календар има доста несъвършенства особено по отношение на имените дни.

Остави отговор