pari2

Неотдавна попаднах на следното заглавие: „Как да работим с енергията на парите и да привличаме изобилие“.  И същото спешно породи у мен някои въпроси, както и съответни на тях отговори. Като например този, че преди доста години Дейл Карнеги бе публикувал своето прочуто съчинение „Как да печелим приятели и да влияем на другите“. И че оттогава, папагалите никога не свършват. Като от конвейер, непрекъснато се появяват все нови и нови подобни заглавия, с важни и печеливши препоръки и напътствия. За кого? Най-вече за техните автори, като че ли. Но да си дойдем на думата:

Какво са парите? Ако сравним обществения организъм с човешкия, парите съответстват най-точно на кръвта. Същата, която циркулира в цялото тяло и храни всеки орган, всяка частица, всяко клетка дори. При това – по начин много подобен. Ще рече: парите имат почти същата роля в обществото, каквато роля има кръвта в човешкото тяло. Тогава, ако заменим в горното заглавие думата пари с думата кръв, ето как би изглеждало то: „Как да работим с енергията на кръвта, за да привличаме изобилие“. Същото в съкратен вид би изглеждало и така: „Как да привличаме повече кръв“. Защото тя имено е носител на енергията. Но не ви ли напомня всичко това, поне малко, на препоръка за кръвопийство?… Да видим: има ли наистина, или няма нещо кръпопийско тук, посредством универсалния изпитателен стенд кабалистично „Дърво на живота“?

„Дървото на живота“ изобразява два фундаментални процеса: от Небе към Земя и от Земя към Небе – Създаване и Израстване. Като първият от тях е Създаване и той, както стана ясно, има посока отгоре надолу. Забележете: в корена на тази дума стои даване, а не вземане, нали? При което човекът е помощник, струдник на Господ (Създателя). Затова и се казва: съз-даване. Създаването е непрекъснат процес на даване, на прибавяне по нещо, на сгъстяване на енергията с посока отгоре надолу. От чистата енергия към крайното осъществяване. От вдъхновението (Кетер, връзката с Бог) до Малкут, където „отливката“ или крайният продукт е вече получен. Разбира се, можем да създадем нещо и без вдъхновение. И без да започнем от Кетер, а от по-ниско стъпало (сефира), примерно от Бина. Но колкото от по-ниско започва създаването, толкова крайният продукт, независимо относно какво, ще става по-нискокачествен и по-недодялан и ще струва по-малко. И в него ще има по-малко сила от силата на Създателя.

А къде са тук парите? Те идват след като продуктът бъде завършен и му се намери купувач (потребител). Т,.е. те са еквивалент, следствие на творението (продукта). Следователно, за да ги има, по-напред е нужно създаване и то с високо качество, със започване от най-високото (вдъхновението, Кетер) ниво. Какво става, обаче, когато парите се превърнат в самоцел и човек директно се устреми към тях. И намери начин да ги има без да ги заслужава? В случаи когато, например, той създаде продукт за пет лева, а пък вземе 500 хиляди? Тогава той ще наруши силно равновесието вземане-даване в себе си, ще се превърне в някакъв вид кръвопиец. И ако същото се повтори много пъти, скоро и неизбежно ще заплати с най-скъпото, което има – живота си. Независимо по какъв начин.

Оттук: всички големи беди на човечеството са идвали и идват оттам, че вместо създаването (творчеството) да е водещото и вследствие него да идват парите, ставало е точно обратното: парите да определят създаването. А то е все едно да поставиш каруцата пред коня. Или: парите – над Създателя (Бог).

Коментари

13 коментара на “Как не бива да работим с енергията на парите”

 1. Попов on ноември 21st, 2013 9:09

  Парите не бяха ли инструмент на дявола? 😉
  Така де, банкерите сътвориха финансовата криза, а всички са живи и здрави. В същото време много достойни хора (учители, медицински персонал, хора на изкуството и т.н.) са принудени да мизерстват.

 2. taniajo on ноември 21st, 2013 23:26

  Парите са създадени като измерител на човешкия труд. Уточнявам, че те са израз на стойността на продукт създаден от човек.Не откраднат, а създаден.Парите имат енергия и ако тази енергия е по-голяма от тази на притежателя им, той ще ги загуби, както се случва на спечелилите от лотарията.

 3. admin on ноември 22nd, 2013 1:31

  Точно така, парите са измерител на човешкия труд, те също така имат енергия, както кръвта има енергия. Но днес много хора са забравили тази тяхна роля – на измерител, а ги ползват като диктатор. А това води до създаване… на чудовища. А спечелилите пари от лотарията губят парите, защото така се възстановява равновесието вземане-даване.

 4. Попов on ноември 22nd, 2013 8:47

  Виждам, че парите интуитивно се схващат в тяхното оригинално значение – измерител на труда. Това е добре. Но какво правим, когато парите са превърнати в инструмент на власт и грабеж? Какво правим, когато банкерите печатат пари „от нищото“ и изкупуват цели държави, както се случва в момента с изкупуването на българската земя с долари без покритие?

 5. Виолина on ноември 22nd, 2013 13:29

  Някъде бях прочела,че в света има два универсални езика-единият на любовта и другият на парите.Астрологически и парите и любовта се символизират от Венера,а също и креативността.Моето мнение по този повод е,че когато човек израства в любовта към себе си и другите,намира креативен начин да я изрази.Парите са просто инструмент,с който боравим,добре или зле зависи от нас.

 6. Алмира Георгиева on ноември 22nd, 2013 19:45

  Прекрасна статия, благодаря!
  Г-н Попов, лошото е, че нищо не правим, а трябва.

 7. Siyka on октомври 7th, 2014 18:08

  Удовлетворена и развълнувана съм от материала и коментарите! Това засилва моя оптимизъм, който често се чудя как още съществува.

 8. Как не бива да работим с енергията на парите – Zahariada on ноември 23rd, 2015 19:24

  […] Как не бива да работим с енергията на парите […]

 9. Галина on ноември 24th, 2015 14:03

  Благодаря ти Николай, за този материал. Навреме и на място. Дано докосне повече хора, че да се родят отново за красотата в света. Преди 10 години ми се случи да забалежа колко е красив листопада през есента, за пръв път откак детството ми беше отминало. Казах си: :“Слава на Бога! Сапасена съм.“ Родих се отново. Обещах си да не пропусна нито един листопад и спазвам това.Защото той е творение от най-висше ниво и съзерцавайки го, човек разбира, че всичко е преходно и в същото време, безконечно!

 10. Коева on юли 28th, 2016 10:53

  Едни чели,чели….А други чели и разбрали.

 11. Мария on ноември 24th, 2017 11:36

  Парите са символ на човешките желания, енергията им е на нивото Тиферет (Красота) , формата им са образи. Затова обикновено съветите за привличане на нещо желано гласят: визуализирайте!
  В обществен план -претворяването на мислоформа във вещество става чрез „смъкване“ на енергия от идейния план -до Малкут.Физическите работници ,пък, отдават жизнена енергия, за да получат онова ,което желаят
  В момента обществото се владее от банките, които дават предварително „време“ – получаваш желанието си преди да си го изработил чрез труд.Лихвата им осигурява прекалено мнго енергия Тиферет. Разбира се, докато хората им позволяват това.

 12. Мария on ноември 24th, 2017 11:40

  Изразът „времето е пари“ е обърнат, т.е. „парите са време“-това е буквално вярно.

 13. admin on ноември 24th, 2017 16:25

  Тиферет е в центъра на Дървото на живота, то обединява горе и долу, ляво и дясно. Съответства на Слънце в Слънчевата система, което стои в центъра и обединява планетите в единна система.

Остави отговор