d0bfd180d0b5d0bfd183d181d0bad0b0d189-d0bad0bed0bdКогато те се разгорят, нещата бързо втасват. Задвижват се и настъпват промени. Без тях всичко е вяло и пусто, лишено от енергия и живот. Ала случва се понякога да излязат из контрол и да изпепелят всичко около себе си. Да изгорят човека изцяло – и отвън, и отвътре. Или пък – да засегнат огромен брой хора и грамадно пространство. Тогава те не подбират кого да горят и кого не – кое е за горене и кое за градеж.

Но какво да правим с тях, щом са толкова опасни, но и толкова нужни в същото време? Щом са неразделна част от човешката природа – нашите буйни коне, теглещи колесницата на живота ни! Какво е нужно да правим? Преди всичко е нужно да държим изкъсо и здраво „юздите на тези коне“, за да не скочим заедно с тях в някоя пропаст. И в същото време – да стигнем далече. А не – да се чудим как да убием „конете“.

Та такива са страстите у хората – много необходими, но и много опасни, когато настъпва пристрастяване. Особено там, където обхващат много хора наведнъж. А пристрастяването е именно изпуснат контрол. И случи ли се, човек може да стане пристрастен и зависим от наркотик, от алкохол, от пари, от хазарт, от храна, от секс, от футбол, от комунизъм, от ислямски фундаментализъм, от интернет… от много неща. А същото означава да му бъде отнета свободата и подменена идентичността. Да стане обсебен, сиреч енергийно зависим от обекта на своята страст, изпитвайки постоянен и неутолим глад за него.

Там където страстите са горивата в човешкия живот, Вярата е коминът, за да има горене и за да няма изгаряне. И колкото „коминът“ е по-висок, толкова тягата е по-силна. Нека да пием за това и коминът да е висок, и горенето добро, и тягата силна, и конете нахранени!

Коментари

2 коментара на “Наздравица за коне и комини”

  1. фор1 on август 5th, 2013 21:14

    Не е ли това ,,гръцкия,, мит за фаетон, който изгорил ЗЕМЯТА, ЗАЩОТО НЕ ДЪРЖАЛ ЗДРАВО ПОВОДИТЕ НА КОНЕТЕ.НАЛИ ЗА ТОВА СМЕ СТИГНАЛИ ДО ТУК ГОВОРЯ ЗА НАШАТА БЪЛГАРИЯ КАТО ТЕРИТОРИЯ(БЕЗ ИРОНИЯ),ОТ КОЯТО СА ТРЪГНАЛИ ЧАСТ ОТ ПРОТОБЪЛГАРИТЕ И СЛЕД МНОГО ВЕКОВЕ СА СЕ ВЪРНАЛИ ДЪРЖЕЙКИ ЗДРАВО ПОВОДИТЕ (В МИР И БРАН)НА СВОИТЕ КОНЕ. ОБИКОЛИЛИ И ОСТАВИЛИ СЛЕДИ В ЦЯЛА азия, КОИТО И ДОСЕГА НЕ САМО ВРЕМЕТО, НО И ДЕЙСТВИЯТА НА ХОРАТА НЕ СА ЗАЛИЧИЛИ.ЩЕ НИ ПОМНЯТ, А ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИМАТ ДА ПИШАТ ЗА НАС-БЪЛГАРИТЕ ИМАЩИ СВОЯ ПЪТ,КОНЕ И ДОБРИ ЕЗДАЧИ,КОИТО ТЪРСЯТ И ЩЕ ИЗБЕРАТ СВОИТЕ ИСТИНСКИ ВОДАЧИ.

  2. Георги Калудов on август 6th, 2013 6:45

    По „пре-финена“есенция на писане не бях срещал никога до сега!!!Нека да кажем Наздраве…..

Остави отговор