bilkiОт памтивека така казва нашият народ: за всяка болка си има билка. И векове и хилядолетия наред така са се лекували българите – с билки. И не само те. А случайно ли е явното сходство между двете български думи? Не е, разбира се. Думите притежават енергия и информация, скрити в  мелодията на техните звуци. Тук, може би трябва да се замислим  над думите бой и битка, звуково кореспондиращи с първите две. Или, иначе казано, билката е онова, което води битка за здравето на човека, инкасирал някакъв вид бой. Тя е лекарството, създадено от Господ. Само че това лекарство проявява своята сила само при онези, които знаят как да го открият. И как да го използват. А ето и кратък наръчник за билките, според някои древни езотерични и астрологични принципи:

А) Билки с бели цветове – това са растения от лунен порядък и тяхната целителска способност е свързана главно с органите и системите, имащи най-пряко отношение към Луна. Кои са тези органи и системи? Стомах, храносмилателна система, всички лигавици в организма, лимфа (очистване от сатурнови утайки), способността за възприятия, памет, детеродни органи (матка, женски гърди), възпроизводителна сила. Затова тези билки принципно се използват най-много от жените, повлиявани в най-голяма степен от Луна. Пример: бял равнец, лазаркиня, глог.

Б) Билки с червени цветове – това са растения от марсов и плутонов порядък и тяхната целителска способност има най-пряко отношение към мускулите и мускулната сила, към кръвта и кръвообращението, към сексуалната енергия, жлъчка, гняв, половите органи при мъжа, част от половата система при жената, хормоните адреналин и тестостерон, страсти и агресия, при остри инфекции и температурни състояния. Те действат мобилизиращо и увеличават солната киселина в стомаха. Примери: червено подъбиче, червен кантарион.

В) Билки със сини и с розови цветове – това са билки от венерин порядък и са свързани главно с бъбреци и бъбречна система (Везни) , с далак и задстомашна жлеза (панкреас), с хормоните инсулин и кортизон, с храносмилателни ензими, бели дробове, с органите и системите от лявата страна на тялото, с красотата. Те действат успокояващо, противовъзпалително и намаляват солната киселина в стомаха, подобряват храносмилането. Примери: синя жлъчка, синя тинтява, салвия, роза дамаскена. Продължава…

Г) Билки с жълти цветове – лекарствени растения от юпитеров порядък, с основен афинитет към черен дроб – подобряват неговата детоксикираща и кръвотворна функция. Те повдигат настроението, увеличават оптимизма, подобряват работата и на лимфата за очистване на организма от шлаки и продукти на обмяната, поддържат кръвта чиста, а тялото стегнато, увеличават жлъчната секреция, свалят килограми. Индиректно подобряват работата и на червата и белите дробове. Примери: жълт кантарион, жълт смил, камшик, пелин, змийско мляко… Продължава…

 

Коментари

Остави отговор