bulgaralpine„България беше автомобилостроителна страна с отлични перспективи, но спря да произвежда автомобили през 1970 година след нареждане от Москва“ – това казва един инженер от онова време, заемал ръководна длъжност в заводите Булгаррено в Пловдив. А в по-големи подробности неговия разказ може се прочете тук:

„Ще се опитам да разсея един мит, който лежи в недалечното минало, но последствията му засягат настоящето и бъдещето ни в определен икономически и политически аспект.

В средата на 60-те години на миналия век се изгради автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. Като млад инженер през 1968 г. започнах работа в този завод. Тук вече на поточна линия се монтираха леки автомобили Булгаррено № 8 и № 10. Бях назначен като технолог за производство на спортния модел Булгаралпин. Производството му в по-голямата си част беше ръчно – купе и шаси, а механичната част бе автоматизирана за кратък срок от нашия екип. За няколко месеца произведохме и продадохме 57 броя. Подчертавам че 30-40% от оборудването на трите модификации беше наше българско и то с отлични показатели (преценката е на френските представители на заводите „Рено“). След година преминах на научна работа. За голяма моя изненада научих, че заводът спира работа, въпреки огромния интерес на пазара. В последствие този модерен за времето си завод се превърна в сервиз за боядисване на коли, после клон към заводи „ДСО-6 септември“ и т.н. В общественото и медийното пространство се пусна слух, че производството е спряно от френска страна, тъй като държавата ни е нарушила договора-продаване на коли на външния пазар, без разршение. Смея да твърдя, че това не е вярно. Лично съм участвал в експорта на коли до границата (обикновено през Калотина). Тези коли се преглеждаха официално от френските специалисти за качество.

Един от поводите да напиша тези редове е: кой и защо развали договора с „Рено“, и защо се скри истината? Защо завод, струващ милиони долари, се превърна в куп старо желязо?… Истината е, че по това време започна производството на руските Жигули. Тогавашните управници са разсъждавали или им е било спуснато „отгоре“, че след като има социалистическа кола, не трябва да произвеждаме капиталистическа. Какво се получи, с готови пари човек трябваше да чака 5-8 години за Лада, а ако не му издържат нервите, можеше да си купи Москвич по-скоро. Така че причината за спирането на Булгаррено бе чисто политически натиск на конкурента, въпреки огромния незадоволен пазар на СИВ. Каква манипулация – по-добре е да се пусне слухът, че „ние“ нелегално продаваме коли. Странно колко лесно се промиват мозъците ни: колко малко трябва на човека да се тиражира една мълва и тя сама започва да расте в наивното публично пространство.

Искам да споделя, че тогава в завод „Булгаррено“ имаше ентусиазъм и кадри. „Тайно“ млади, но можещи инженери (почти без средства) правеха чисто български автомобил Хеброс – изцяло с наши части. Но и на това се сложи край.

Днес автопаркът ни е моргата на Запада. Правиха се опити за възраждане на родното автомобилостроене – първо ЗАЗ. После „Ровър“. Министър Николай Василев направи опити с АФ „Пежо-Ситроен“ и нищо. Ще се отклоня. През август 1983 г. на път за България от Алжир се отбих в Париж. Реших да посетя „Рено“. Обадих се от портала на така наречената „бяла къща“- български инженер иска да говори с някой от директорите на фирмата. За някой може да бъде невероятно, но след няколко минути ме приеха в един кабинет с огромна кръгла маса за около 20 до 30 души. (Опитайте се да влезете сега при някой наш директор дори в приемно време, за да видите колко ще Ви трябва, ако изобщо Ви допусне секретарката му…). Там изнесох лекция по механизмите в областта, в която работех, насочвайки вниманието им в областта на конкретни приложения в автомобилостроенето. Някои от тях така се запалиха, че в унисон с това, което чуха изразиха такива смели предложения, че просто се смаях. Автомобилите на „Рено“ са пъргави, икономични, качествени, а и по-евтини от същия клас коли.

Крайно време е нацията ни да започне производство на автомобили. От бившия „соц. лагер“ само ние и Албания не правим коли. Дано нашите управляващи осъзнаят необходимостта, а и би било добре да се насочат към „Рено“ на държавно равнище. И така освен всичко друго ще се избегнат и много формалности и злоупотреби. Започвайки с „Рено“ съм убеден, че ще можем да направим постепенно и наш автомобил (уверен съм, защото знам, че имаме добри и умни специалисти). Когато управляващите правят грешки – винаги народът плаща. Нека не допуснем това с нашата бъдеща автомобилна промишленост, каквато съм убеден, че ще развием.“

доц. д-р Иван Златинов,
катедра ТММ, 2008 година

Коментари

16 коментара на “Булгаррено – краят на един мит”

  1. Попов on май 26th, 2013 22:01

    Е, нали правим Great Wall в Ловеч?
    Като станат колите електрически, нямам нищо против да имаме и няколко марки. Ама сега, при положение, че целия световен пазар на коли е стагниран, а ние нямаме нито необходимия опит, нито ноу-хау, нито инженери?
    Аз ще съм доволен и да почнем да правим хубави велосипеди. Под хубави имам предвид удобни, класически градски велосипеди, а не спортните версии, които преобладават в 95% от родното производство. Може ли един 50 годишен човек да се гърби на право кормило? Ами не може. Първо не му отива и второ, ще го заболи кръста. Ето, да вземем пример от Холандия и Дания, там има модели за всеки, от 4 до 80 годишните, и повечето карат.

  2. Diego T. Ball on юли 3rd, 2013 12:07

    За Дофините да кажа… На 2 пъти засичам Рено Дофин по купчините на Алброн и Надин. Един път съм виждал БулгарРено 8 пак вАлброн, ама вече на паркинга им за бракувани коли. Оставам с убеждението,че когато и да влезеш да огледаш купчините с железа,все забелязваш отнякъде да стърчи купе на РЕТРОавтомобил. Яд ме е,че фирмите, които се занимават с вторични суровини, не ги е еня какво изкупуват и най-невъобразими машини заминават към пресите за скраб. В резултат, вероятността да се издири коя да е конкретна ретромашина се намалява драстично… Пък има и друго! С тия ЕВРОнормативи и ЕКОакции по извозването на стари коли, след 20-ина години ретро автомобили няма да има и маниаците ще си ги поръчват направо от завода като единична бройка и ще идва нова новеничка на цена, като за милионери.

  3. Т.Драгиев on април 3rd, 2014 10:38

    Трябва да си доста късоглед, за да твърдиш, че отсега нататък бихме могли да развиваме автомобилостроене конкуретноспособно дори на „моргата на Запада“. Едно е да стоиш зад катедрата и да се занимаваш с научна работа, друго е да си в самото производство. След като завърших инженерство, изкарах 6 години(1986-1992) като технолог и като настройчик и бригадир в един от цеховете на тогавашния КТА „Мадара“. Още тогава, а дори и по-рано(като студент на работа през ваканцията в монтажния цех) като виждах какви са условията на производство, и ми ставаше все по-ясно, че не сме за този занаят – прекалено много бяхме назад във всичко, дори в морала и трудовата дисциплина, за технология и техника да не говорим! И въобще, мегаломанските социзмишльотини за развитие на тежкото машиностроене като основен отрасъл въобще не подхождаха за страна като България и до голяма степен предопределиха колапса на икономиката. Последствията се усещат и до ден днешен!

  4. Bozhidar Denkov on април 5th, 2014 20:03

    Цената на Булгаррено Алпин е била 7500лв. при средна заплата от 60-80лв. по- това време за един управител на магазин, ревизор или счетоводител. Това са близо 120 работни заплати без данъците за минимум 10 год. трудов стаж. Не е важно само да произвеждаш коли, а трябва да имаш за тези коли части и сервизна база по- целият свят. Не като ловешките автомобили- сервиз и резервни части извън България няма. Така не се произвеждат коли. Пък и китайското знаем колко е качествено. За качеството на френските автомобили не съм съгласен с автора – доцент. Имам Рено Лагуна Дизел модел 2005 год. Взех го преди две години. Средно на година съм навъртял по- 11 000 км. Купих го за 4 000лв., а за части дадох 14 000лв. Освен ламарините всичко по- него съм сменил. Два пъти оста на турбото, синхронизатор за скорости, ключ на запалването и още и още. Френската кола е кола, която ще те остави на пътя, да висиш като прано бельо. Да не ви казвам на връщане от морето в два часа през нощта, като се счупи оста на турбото, как се вика пътна помощ от София от София до Нова Загора 500 км. за кола пълна с багаж догоре и колко струва да ви откарат до София. Френските коли са пълни боклуци. Същите са, като москвичите. Лошо разположени детайли и труднодостъпни и не ремонтнопригодни. С една дума Френските коли са Боклуци. Аз съм машинен инженер- магистър от 2001 год. Спец. Манипулационна техника и логистика. Работя в момента свободно на SolidWorks, Solid Edge, CATIA, Pro/ENGINEER, Adams, Unigraphics, MasterCAM, SolidCAM, FutureCAM и мн. други програми. Найстина работя свободно с тях на домашният си компютър. Преди имах Москвич и всеки руснак най- малко по- 10 пъти съм го напсувал. Сега имам френска кола и всеки французин съм го напсувал най- малко по- 20 пъти. Ще се радвам да си пиша с колеги инженери. Скайп bdenkov e-mail bdenkov@abv.bg

  5. Евгений on май 2nd, 2014 18:36

    Явно румънците са по-далекогледи и по-разумни от нас,щом в сътрудничество с РЕНО създадоха DACIA и са по-предпочитани от китайските четириколесни щайги.Ако продължаваме да се самоподценяваме наистина няма да можем да направим нищо.За да произвеждаме автомобили не трябва да чакаме милост от чужбина,а сами да се захванем сериозно за работа.За това ще са ни нужни „далекогледи“ и трезвомислещи инженери,които варват в себе си !

  6. Иван on октомври 16th, 2014 13:55

    Помня добре, кагато откриха завода в 1968 г -„Булгар Рено“ в Пловдив. Голяма гордост беше -първи подобен завод в Соц Лагера за сглобка Рено 8 и Рено 10 и състезателната БулгарАлпин /Рено Алпин/. Цената беше 6200 лв. По това време другите коли на „пазара“ бяха Москвич 407, реплика на западни коли от началото на петдесетте, Вартбург , и Варшава , коли с две поколения назад от Рено.
    През 1970 СССР купи лиценз на Фиат 124 , и реши че първата страна в която ще изнасят коли „Жигули“ /естествено/ е България и иманно Булгар Рено им пречи. Нашите другари удариха токове с едно „так точна“ и … закриха завода в Пловдив. Румънците веднага взеха сглобката и продължиха с Дачия – Рено 12 и Рено 14. И днес Дачия мей че е най продаваната вече кола у нас. България храни хиляди румънци. А можеше да е обратното. Прочее, да живее животворната българо-руска дружба…

  7. Пенчев on декември 14th, 2014 21:19

    Булгаррената бяха чудесни автомобили..Карах такова от 1968 до 1982..Сега да има едно ново – взимам го!…..То аслъ видели ли сме нещо хубаво от „братята“…

  8. Nikolai Goranov on декември 30th, 2014 13:40

    I v momenta ni komandvat ruskite taini slujbi,tova nqma da se promeni nikoga!!!

  9. wolff6 on февруари 6th, 2015 21:12

    това за българското рено си е вярно. признават го и „братята“ в сп. „За рулэм“ след 90-та година.на едно изложение в Москва 70-те г. /не помня точно коя/нашите се явнали със рено и това вбесило руснаците. тогава им казали… „ако искате кола-жигула или москвич“. Със жигулата не стана та си останахме с москветата…

  10. Рассвет on март 3rd, 2015 21:55

    невероятный автомобиль! он и в нашу эпоху просто красавец. даже не знал о существовании его

  11. ivelin svetiev on март 29th, 2015 23:35

    ei, injener4eto Denkov
    dori ne trqbva da te pi6a s glavno D
    kvi gluposti drunkash???
    os na turbina kvo e tova turbo
    nali si injiner4e
    i po tozi vupros koi v sveta 6te ti smeni samo os na turbina
    ti si pulen 6matok i sa te lugali kato danak
    tova li sa mladite injener4ita
    smeshkovci

  12. Albert on ноември 28th, 2015 22:26

    Изложението в Москва беше през пролетта на 1968. Ние бяхме изложили БулгарРено 8, БР10 и Алпин, боядисани в бяло, зелено и червено. След като мина делегацията на Брежнев и ни похвалиха, след 10 Мин. се върна един от тях и ни прошепна до утре да ни няма. „Не можем да дразним съветските граждани“?!
    На 19 юли получихме в БУЛЕТ, където беше централата на ВРено (сега е банка КТБ), писмо от министъра на машиностроенето Марии Иванов, който говореше руски и малко български, адресирано до Т,Живков и с негова резолюция до гл. Директор Разлогов „…за мнение“. В писмото на 7 страници пишеше, че сделката с Рено е нерантабилна и трябва да се прекрати. На 21 АВГУСТ 1968 (някой спомня ли си?) отидох до Устието на Камчия, поч.станция на МВнТ, Разлогов прочете писмото и написа отгоре с червен молив „Др. Живков не вярвайте на профани в автомобилостроенето“. Няколко месеца живяхме с надежда, но накрая видяхме, че зоркото око
    не само бди, но и прави всичко възможно Нещата в България да не се случват….Плачи ми се като гледам в Германия как се продават румънските рена, а ние бяхме тогава по-добрите.

  13. Алберт Илиев on ноември 29th, 2015 1:58

    Изложението беше пролетта на 1968 в Москва. Бяхме изложили БулгРено8, БР10 и Алпин, боядисани бяло, зелено и червено. Мина делегацията на Брежнев, а след малко един от тях се върна и каза утре да ни няма; „…не може да дразним съветските граждани.“
    На 19.08.68 в централата на БР в БУЛЕТ (сега там е банка КТБ) получихме писмо от министъра на машиностроенето Марий Иванов, който говореше руски и малко български, в което на 7 страници той обясняваше на Т.Живков, че сделката е на загуба и трябва да се закрие. Т.Ж. го препраща на нашия гл. директор Разлогов с резолюция „…за мнение“.
    На 21 АВГУСТ 1968 (някой да си спомня нещо?) отидох при Разлогов, който почиваше в поч. Станция на МВнТ, на устието на Камчия. Дадох му писмото, прочете го и написа с червен молив „Другарю Живков не вярвайте на профани в автомобилостроенето“!
    Живяхме няколко месеца с надежда, но накрая зоркото око, което винаги бди България да е на колене си свъши работата.
    Плаче ми се като гледам как румънците продават техните рена по света, а ние бяхме тогава по-напред.

  14. Kasandra on декември 9th, 2015 22:43

    Проблема на „Great Wall“ не е в качеството, а в цената. Като си купуваш такава кола ти е ясно, че си купуваш кола от най-ниския клас с най-лошото качество, НО НЕ И ЗА ТИЯ ПАРИ с които може да си купиш Опел Корса примерно! АЛЧНО ПЛЕМЕ сме ние българите и затова няма да прокопсаме…

  15. иван on юни 10th, 2016 17:43

    Пусть всегда будет Москвич !

  16. Павел Павлов on февруари 28th, 2017 16:32

    Тия дето се оплакват от Грейт Уол“ не знаят ли,че тази кола е по лиценз…на Мицубиши? Двигателят,рамата и още куп други чаркове са японски!

Остави отговор