„Вие можете да постигнете каквото си пожелаете! И успехът постоянно да ви съпътства! Защото той винаги е бил с вас, но вие не сте го забелязвали. Ние ще ви научим как да правите това. Побързайте, малко свободни места останаха, само срещу 300 лева! Уникален метод! За пръв път в България“…. Познато ли ви звучи? Как няма да ви звучи познато, нали през последните години, че и десетилетия дори, такива или подобни призиви валят отвред. Човек може да си помисли, че те идват от самото небе. Почти като „манна небесна“. Кой ли не се пробва да упътва, насочва и пренасочва нашенеца. Щедро се предлагат всякакви най-светли обещания за противодействие на всички злини. Предлагат ги гур-овци от изток и „посветени и преродени пресветли особи“ от запад. Както и безброй техни местни креатури. Квантови скокове и подскоци, повдигане на вибрацията, сваляне на вибрацията, превъзнасяне, духовни центрове и центровки… насам народе, насам!

Преди време случайно срещнах стара моя позната. И от дума на дума, заговорихме и за нейна приятелка от миналото, с която не се бяха виждали от години. И тогава аз проявих неблагоразумието да споделя, че тази нейна приятелка сега е на инвалидна количка поради тежка катастрофа. Спри моля те – прекъсна ме с поривист жест моята позната – не искам да знам повече! После тя побърза да ми обясни, че неотдавна ходила на семинар за позитивно мислене и оттогава избягвала всякакви негативни мисли. Така тя се чувствала перфектно. И ни в клин, ни в ръкав, на лицето на моята позната внезапно цъфна силно разтегната встрани усмивка. Бях поразен: сякаш самият дявол се бе усмихнал насреща ми! А някога те бяха най-близки, неразделни приятелки. И неволно се запитах: ами ако стане така, че нещо трагично се случи в нейния живот сега, с неин най-близък човек днес, пак така ли ще се ухили? Не успях да си отговоря.

След време открих, че такива силно ухилени физиономии вече се срещат навред, а семинарите за позитивно мислене се харчат като рахат локум. Но не можех да се оттърва от странното усещане, че тези хора силно ми напомнят за механизми с навити пружини. Но най-вече ми напомняха за подложени на действието на силен наркотик. А нима не бе точно така? Същото бягство от действителността, същата ухилена физиономия и същият отнесен поглед, зареян там… в някакъв измислен свят, само средствата за постигане на всичко това дето бяха различни. Иначе резултатът – същият. Дори и в пристрастяването. Например, те не преставаха да ходят на тези семинари, чувстваха се силно зависими от тях, а някои вече бяха изхарчили за тях и последните си спестявания. Това ли всъщност бе най-новият вид дрога…чийто продавачи, дилъри и консуматори се увеличават лавинообразно? Възможно е, защото щастието наистина винаги е било най-търсената стока. Само дето то не може да се купува и продава.

Сетих се още, че ако един ден всички хора на нашата планета станат такива вечно ухилени, тогава „Отело“, „Ромео и Жулиета“ и повечето шедьоври на голямото изкуство от всички видове и жанрове, кому ще са нужни? Никому. Нещо повече – те ще бъдат обявени за натоварващи с негативни мисли и емоции и поради това … просто изхвърлени. Въпреки, че имено с това натоварване, те притежават свойството да предизвикват душевно вълнение и катарзис, които очистват душата и я подготвят за посев. Отгоре… Хей, хора, какви експерименти правите със себе си, това ли искате да стане с вас? Да се превърнете в душевни пустини… или тундри? Никой ли не ви е казвал, какво са скръбта и съпреживяването? И ако е така, чуйте тогава какво казва за тях един голям мъдрец:

“ А той в отговор й рече:
Вашата радост е вашата скръб, само че без маска.
Същият извор, от който блика смехът ви, често е пълен с вашите сълзи.
И как ли би могло да бъде инак?
Колкото по-дълбоко дълбае скръбта в душата ви, толкова повече радост може да вмести тя….
Вгледайте се дълбоко в сърцето си и ще видите, че същото онова, което ви е носило скръб, сега ви носи радост.
Когато сте скръбни, отново се вгледайте в сърцето си и ще видите, че плачете от онова, от което сте ликували.
Чули сте да казват: „Радостта е по-велика от скръбта“, а от други сте чували: „Не, скръбта е по-велика.“
Но аз ви казвам, че двете са неделими.
Те идат заедно, и когато едната седи с вас на трапезата ви, помнете, че другата е заспала в леглото ви.

Наистина вие висите като везни помежду радостта и скръбта си.
Само когато сте празни, сте в покой, в равновесие…“

Джубран Х. Джубран

Иначе казано, изкуственото бягство от скръбтта отдалечава човека и от радостта, прави го биоробот – бездушен, празен, кух. Защото същество без радост и без жал какво е?… Поради същото, ако бягаме или се крием от скръбта и от негативните обстоятелства, с които се сблъскваме, ние бягаме и от най-важното в себе си. Тъй че друго е онова, което ни трябва: не бягство от действителността, а вътрешна сила, за да не позволим на скръбта и негативизма да ни съсипят. И да помним, че „това, което не ни убива, ни прави по-силни!“. Цялата гама от мисли и чувства е необходима на човека. Имено затова, защото е човек и защото чрез тях той става по-добър, по-дълбок, по-мъдър и по-силен. Само че за да сме в състояние да понасяме – и радостите, и скърбите си и всичко останало – нужен ни е дух. Силен дух. А всички знаем откъде идва Духът и неговата сила, а следователно – и накъде главно трябва да насочим вниманието си.

Тъй щото няма по-радостно чувство и по-позитивна мисъл, от чувството и мисълта за Първоизточника на силния Дух. От Първоизточника на всяка сила и на всичко. А когато има такава мисъл и такова чувство, когато е жива връзката с Него, човек неизбежно навлиза в състояние на почти постоянно вдъхновение. И тогава той няма ни най-малка нужда да посещава семинари за позитивно мислене, за да му бъде представена не знам каква си техника за повдигане на настроението. А и няма желание, това даже му се вижда смешно. Защото му е пределно ясно, че така не стават тези неща, че е изкуствено, а следователно – и нетрайно. Че показваното там е само малък фрагмент от истината, изваден от нея, лустросан, опакован и предложен за продан. Той вижда също така, че главният Повдигач на настроението всъщност липсва на тези семинари, често за Него там даже не се и споменава. Сигурно затова, защото Той няма вид на търговска стока. А и няма как да има. И не може да се продава, да се купува и да се трупат пари от Него.

А иначе предлаганата „стока“ от „гур-овците“ твърде много прилича на вода от средното течение на Искър, някъде около София. Но какво би станало, ако пием от тази вода редовно? Много просто: ще се отровим, това би станало. И за да не се отровим и за да утоляваме жаждата си, нужно е да пием вода само от Извора. Или поне – от горното течение на Реката.

Голямото нашествие на гур-овците

Коментари

12 коментара на “Гур-овци на килограм – продавачи на щастие”

 1. Зорница Станкова on септември 11th, 2012 21:55

  Статията съвпада с моето мислене!Благодаря!

 2. Лилия Стефанова on септември 12th, 2012 3:43

  Да, съгласна съм с изложеното.Позитивното мислене има място в живота ни, но нека да го прилагаме адекватно към това дето ни заобикаля, а не да се крием от задачите които ни се подават.
  Към разказания пример ще прибавя с болка и масовото отношение към старите и не можещи хора да се грижат за себе си.

 3. Маария Топалова on септември 12th, 2012 16:16

  Всяко нещо с което се прекалява е вредно .Не мисля , че пълното отричане на ползата от позитивното мислене е правилния подход. Ако някой е реагирал по описания начин (госпожата отказала да се информира за състоянието наболната си приятелка), просто човека има проблем от който трябва да се избави .

 4. pep4e on септември 12th, 2012 19:57

  Говорите за позитивното мислене,като „да- шоколада е хубаво нещо,но да не прекаляваме с него,че се пълнее…“.Какво означава да се бяга от „действителността“,чрез позитивното мислене-нали точно тази „действителност“,сме си я привлекли заради негативното мислене,мислене на което са ни учили стотици години ,че и повече…Та чак са ни зомбирали….Замислете се ,като правите коментари!

 5. pep4e on септември 12th, 2012 20:00

  Да, нямаме нужда от толкова гуру-та,но е добре ,че все пак се дава „гласност“ и чрез тях.Пък всеки да си прецени дали да си даде парите за да чуе,….по-добре е отколкото да се дадат парите за алкохол,цигари,дрога и какво ли още не,все средства за бягство от „действителността“.

 6. admin on септември 14th, 2012 11:09

  Пепче, вие сте жертва на една гигантска спекулация и манипулация, тиражирана вече глобално и милионократно: за тъй нареченото привличане на всичко каквото си пожелаем, та така да формираме какъвто си искаме живот. Звучи много привлекателно, но е дълбоко неистинно и порочно. Добре е да помислите защо в Господнята молитва се казва: „да бъде волята Твоя“. А не се казва: да бъде моята воля! http://www.facebook.com/photo.php?fbid=443944908979908&set=a.433562893351443.93097.100000932088727&type=1&theater

 7. admin on септември 14th, 2012 14:11

  Позитивното мислене е страничен продукт от Вярата и връзката с Бог. Но ако хората не искат Бог, а искат само позитивно мислене, не се запътват към Него, а към съответни семинари, техники и еквилибристики. Само че от наученото там нищо трайно не може да стане. Или ако стане, то е само временно, след което настъпва продължителна депресия. Почти така, както след еуфорията от приетия наркотик, следва продължителна абстиненция. Защото и наркотикът, и семинарите по позитивно мислене са само патерици на Вярата.

 8. А on октомври 6th, 2012 21:31

  Наскоро си размишлявах кои са най-разпространените мисли, мото, етикети, чрез които се манипулира обществото. Мина ми същото през главата – за натрапчивата идея да си усмихнат 24/7, ако ли не – изгаряш от обществото. И край, това е наложено като задължение, защото в противен случай какъв човек си ти, ако не си доволен от всичко? Но по този начин не ставаме ли твърде пасивни? Едни такива примиряващи се.. Сякаш отново ни се отнема желанието (и волята) за действие, защото то би показало, че сме, опази Боже, недоволни от нещо. (И тогава би дошъл фаталният край.)
  Хареса ми как по-горе тези семинари са наречени „наркотик“. До голяма степен съм съгласна. Защото и тук се пристрастяваш към някаква сладост. Но за жалост и тук ефектът е краткотраен. И много скоро търсиш следващия гост, магьосник, някой, който да ти помогне. Издирваш го из предстоящите събития, в киното, в театъра, в книгите, вестниците, но някак си винаги си на ръба, никога не успяваш да го хванеш съвсем. Ами защо тогава не смениш тактиката и не погледнеш навътре? „Създаде човека по Свой Образ (и) по Свое Подобие“.. дали не е това вратата към Всевишния? И да не забравим, че Бог е създал както Светлината, така и Нощта. Имам един любим цитат от Беинса Дуно: „Нощта е дадена за почивка.“ Обмислете го от различни перспективи. И не бъдете твърде сурови с Душата си, не я карайте на сила да е усмихната. Нито тъжна 🙂

 9. Астро.:33:. on октомври 10th, 2012 14:20

  Като възприемем, че информационната диверсия е основно пропагандно средство и цялата съвременна псевдо култура е поднесена на „25ти кадър“, принизяващ ни до първичност, е някак естествено да разгадаем, защо съществува и тази актуална вълна от псевдо учители, прокламиращи духовни „пътеписи“.
  Покрай неизменната смяна на епохи от инволюция към еволюция, пред вид тяхната енергийна насоченост, обществото образува своите модели на поведение. Все по осезаемите от душите промени в духовен и дори материален план са подтика, да се търси контрол върху чувства и мисли в информационната среда – четвърто измерение. Така наречената Ню ейдж вълна е най-новото средство за привличане на колективното съзнавано в определена мода или идея. А това само по себе си е насилствено насочване на личностната воля, при привиден душевен комфорт, но мимолетен.

  цитирам А:
  “ Ами защо тогава не смениш тактиката и не погледнеш навътре? “Създаде човека по Свой Образ (и) по Свое Подобие”.. дали не е това вратата към Всевишния? И да не забравим, че Бог е създал както Светлината, така и Нощта.(…).. не бъдете твърде сурови с Душата си, не я карайте на сила да е усмихната. Нито тъжна. “

  Бог е във вас и вие сте в Бог.

 10. Иван on февруари 22nd, 2013 15:36

  Евала за уникалната статия. Пълен съвпад с моята житейска философия. Радвам се, че има хора, чиито съзнания, наистина са будни.

 11. Величка on септември 11th, 2016 9:43

  Аз имам своя теория относно позитивното мислене и тя е не да се бяга от проблема. Първо трябва да приемем факта, че това е проблем, да осъзнаем и след това да си направим съответния извод. Защото всяко нещо в живота ни идва, за да ни научи. И моят израз е в нещастието да намерим щастие.Това е позитивното мислене.А не на готово някой да ни казва повтаряйте тази мисъл и всичко ще е ОК. Ние сами трябва да стигнем до позитивния резултат.
  Другото е промиване на мозъци.

 12. Генчо Въртовски on септември 11th, 2016 13:31

  Съгласен съм напълно със всичко казано. Не преставам да се учудвам на наивността на хората, която ги прави автоматично жертви в ръцете на непочтени, безскруполни люде, лъжци и мошенници в по-голямата, преобладаващата част. То не бяха пастори,лечители, гадатели, прорицатели, окултисти, спиртисти,рейки инструктори, йоги,

  шамани, магьосници, магнитизатори, хипнотизатори, финансисти, политици и какви ли още не „УЧИТЕЛИ“ на безпросветният, изстрадал български народ. Хора,осъзнайте се! Вие сте манипулирани с едничката цел, обогатяване. Моля, не го забравяйте. Мислете и наблюдавайте!

Остави отговор