vino1

Ако смачкаме грозде или други плодове и ги поставим в съд, скоро кашата в съда започва да ферментира, т.е. започва биохимичен процес, при който захарите се превръщат в алкохол. И това става благодарение на ферментите в плодовете, наричани още ензими. Така можем да направим вино или ракия. Но ако в съда с ферментиращата каша налеем и няколко литра боза, скоро ще забележим, че ферментацията спира. Защо? Защото в бозата има консерванти, за да издържа тя дълго време без да се развали, т.е. без да ферментира. А основното свойство на консервантите е имено такова – да спират ферментацията. Или пък – да не й позволява тя изобщо да започва.

А всъщност целият човешки организъм е един ферментационен апарат, в който непрекъснато протичат безброй ферментации и превръщания на едни вещества в други. Ферментации и превръщания в храносмилателния тракт за целите на храносмилането, а после и ферментации и превръщания в кръвта и във всяка клетка на тялото, за да бъде тя нахранена (асимилация) и за да бъдат нейните отпадни продукти изведени и изхвърлени (десимилация). И във всички тези процеси ферментите (ензимите) са главни изпълнители. Какво става, обаче, когато сутрин човек си хапне баничка с боза? Консервантите в бозата най-напред спират ензимното превръщане в храносмилателния тракт, а после – и в кръвта и във всяка клетка. Така човек остава без нужната енергия от храната и в същото времи в неговия организъм се натрупват много токсични вещества вследствие силно затруднения метаболизъм. Когато тези токсични вещества се концентрират в подкожната тъкан, получава се целулит. Целулитът по същество е отровена подкожна мастна тъкан от метаболитни токсични продукти. А когато се концентрират те в някой орган, този орган заболява и животът драстично се променя.

Та това прави бозата и баничката при много хора всяка сутрин. И не само бозата и баничката. Така прави и киселото мляко и айранът – в тях, вече почти без изключение, също има консерванти. Така прави и виното, в него също има консерванти (серниста киселина). Така прави и бирата – и в нея има консерванти, за да издържа тя дълго време. Така прави и всяка друга храна или напитка, която е навряна в пакет, в метална или пластмасова кутия, в буркан или в бутилка и може да издържа дълго, без да се развали. А някога бозата беше резлива, защото беше без консерванти и в нея имаше много живи ферменти. Някога имаше и истинско кисело мляко, без консерванти, но то бързо вкисваше. Някога имаше обикновена бира, също без консерванти, чиято трайност беше само няколко дни. Днес всичко това го няма – търговкият интерес окончателно спечели в борбата си срещу човешкия живот и невежеството.

Все пак, тук там и днес може да се намери жива бира – също без консерванти и с много активни ензими в нея. И най-вече – може да се намери жива храна – плодове и зеленчуци. А от тях можем саморъчно да си направим и напитки. За да има ферментация, за да има вино, за да бушува кръвта, за да има живот.

Коментари

9 коментара на “Огънят на живота”

 1. Виолета Карамитева on септември 6th, 2012 10:56

  Всяка сутрин в една чиния разбивам две лъжици кисело мляко,прибавям два три цвята плод и мюсли.Това значи ли,че киселото мляко пречи за лесното усвояване на храната?Трайноста на киселото мляко е 15 дни което значи,че има консерванти.

 2. Пламен on септември 6th, 2012 15:18

  Интересно, как така като толкова години си хапвам баничка с боза, нито имам целулит, нито ми се е случило нещо. Защо се опитвате да изместите традиционните български ястия и напитки като „вредни“?
  Статията ви се води като научнопопулярна, а не пише източник или автор.
  Под всякаква критика!

 3. admin on септември 7th, 2012 10:21

  Пламене, традиционната българска боза няма нищо общо с тази, която сега – през последните 15-20 години – се продава в пластмасови бутилки. А статията е за мислещи хора, нищо повече. Който не иска да мисли, какъвто и аргумент да му бъде представен, който и да е авторът на статията, полза никаква. Пък какво човек има и какво няма, като отражение на храната му, се вижда малко по-късно.

 4. admin on септември 7th, 2012 10:28

  Нормалното кисело мляко (без консерванти), вкисва. Ако го оставите при стайна тевпуратура и до другия ден стане доста кисело, значи няма консерванти. В този случай трябва да се консумира прясно, веднага след производството. Но такива млека у, нас са вече много малко – 5-10%. Най сигурният начин е сама да си го приготвяте.

 5. Petar on септември 13th, 2012 12:27

  Всеки, който е правел някога вино знае, че ферментацията спира при висока захарност (над 26 градуса).

  Всеки, който е опитвал боза знае, че тя е много сладка.

  Е, трябва ли да има консерванти, за да попречим на ферментацията или няколкото литра боза, които сме наляли са достатъчни?

 6. Petar on септември 13th, 2012 12:29

  Киселото мляко пък не вкисва, защото го преваряват, за да утрепят лактобацилите. Затова е много трудно да се направи закваска от някои млека на пазара.

 7. admin on септември 13th, 2012 13:12

  Петре, явно нямате и представа за истинската боза (леко резлива, с едва започнал ферментационен процес) най-вероятно заради това че сте се пръкнал на този свят едва след като бозата вече изчезна. А на нейно място се появи днешния сурогат. Не е вярно, че при захарност 26 процента, ферментацията спира. Тя спира при много по-висока захарност. Истинската боза имаше и ред приложения в българската народна медицина, тя се пиеше и от кърмачки за активиране на лактацията. Имено поради наличието на живи дрожди в нея.

 8. Прякор on юли 7th, 2014 21:08

  Николай, има ли възможност, твоите книги да бъдат публикувани в електронен вариант и със свободен достъп? Защо това е невъзможно? 🙂 Жив и здрав да си! 🙂

 9. admin on юли 10th, 2014 6:31

  Здравей, Прякор!
  Сигурно има такава възможност, но не съм особено много запознат с този вариант.

Остави отговор