rozeta-ot-pliskaПрез 1-та година на живота, главните усилия на човека са насочени към това да стои прав и да се научи да ходи. Да открие, че след всяко падане, следва ставане. Да проучва и завладява околното пространство и да бъде забелязван. Тези придобити умения по-късно остават за цял живот.

През 2-та година главните му усилия са насочени към това да се научи да яде, да слуша музика и да расте. И да получава различни неща от околните, или пък – да се научи сам да си ги придобива. И тези придобити умения също остават за цял живот.

През 3-та година – да се научи да говори и да научава всичко, което го интересува.

През 4-та година – да открие своя произход, да разбере какви са неговите родители, дядовците и бабите му, родното място и родната страна.

През 5-та година – да се наиграе на воля и да прояви главните свои таланти, докато си играе.

През 6-та година – да научи буквите, да се научи да чете, да мисли, да прави различни неща с ръцете си, да слуша и да изпълнява.

През 7-та година – да се научи да споделя своето, да не бъде егоист. Да се отвори към всичко красиво, да се научи да го създава.

През 8-та година – да се научи да дава, но – и да се бие и да побеждава, ако някой насила се опита да отнеме неговото.

През 9-та година – да открие, че светът е широк и голям, изпълнен с приключения и радост. Формират се и първите негови важни мечти, от които зависи бъдещето му. Това е и времето, когато научава за Бог.

През 10-та година – да постави пред себе си първите свои важни цели и да подчини своите усилия на целите си. Точно сега набляга и на числата, точността и математиката.

През 11-та година – да преоткрие най-важните свои качества и таланти чрез по-голяма свобода на своите избори.

През 12-та година – да развие своето въображение и способността за вдъхновение чрез поезия, музика, живопис… и изкуство.

Всичко научено през първите 12 години остава за цял живот. Това е времето, когато се полагат основите. А 13-ия рожден ден е най-специален.

Първите 12 години са неделята на човека. В неделя човек не работи, а преди всичко се забавлява. Така е и през първите 12 години – те са предназначени главно за игра. А играта е онова, което се върши с най-голямо желание и с най-много любов. Следователно в нея е закодирано най-важното.

Вторите 12 години (12-24) са понеделникът в живота на човека. А какво прави човек в понеделник? Преход, промяна и адаптация – от състояние на почивка, към състояние на работа. А в големия понеделник – от безгрижието на дете, към грижите на възрастния. В тези години той бива хвърлен в морето на живота и се учи да плува. Сега той малко дава, а повече получава – и знания, и опит, и средства.

Третите 12 години (24-36) са вторникът в живота на човека. Вторникът е най-динамичния ден в седмицата, когато се влагат най-много усилия. И когато най-много се воюва за себеутвърждаването. Така е и в големия вторник.  Тогава човек достига върхът на физическата и на емоционалната си енергия. В тези години той повече дава, отколкото получава.

Четвъртите 12 години (36-48) са срядата в живота на човека. Срядата е средният ден в седмицата, а значи в тези години човек е на жизненото поприще в средата. Това са годините на зрелост, когато разумът, знанията, уменията и професионалната специализация и реализация достигат връх. В тези години даването и вземането се изравняват.

Петите 12 години (48-60) са четвъртъкът в живота на човека. В четвъртък човек се занимава с мащабното, а не с детайла. И посредством убежденията, а не съображенията и тънките сметки. Така е и в големия четвъртък – време за мащабни дела и усилия. Разбира се, според вътрешния мащаб на човека. В тези години вземането превишава даването.

Шестите 12 години (60-72) са петъкът в живота на човека. Петъкът е ден за пазар, за купуване. И съответните 12 години са време за главното събиране плодовете на положения в годините труд. Каквото човек е посял преди, това сега ще жъне. В тези години получаването превъзхожда даването.

Седмите 12 години (72-84) са съботата в живота на човека. Съботата отново е ден за почивка. И за равносметка. За осъзнаване на всичко каквото е станало дотук и каквото ще стане занапред. За да послужи за помъдряване на идните поколения.

Коментари

7 коментара на “Голямата седмица в живота на човека”

 1. Галина on август 23rd, 2015 9:35

  Приветствам големия четвъртък в живота ми, благодаря Николай, за тази ценна информация! Дошло е време да разбера какъв ми е мащаба, ха да видим сега! Пък и вземането да превиши даването ще ми се понрави най-подир!:)

 2. Нели Станева-Плерома on юли 26th, 2016 20:50

  Както винаги Николай, много мъдрост е събрана в твоите статии.
  За мен винаги е удоволствие!
  Поздрави 🙂

 3. LILYANA KOVACHEVA on юли 26th, 2016 22:51

  MNOGO VIARNO ,AKO CE OBARNA NAZAD BAV BREMETO E CAMATA ICTINA.BLAGODARIA VI GOCPODIN NIKOLAI Z NOVOTO KOETO TOKU SHTO NAUCHIX!DA CTE JIV I ZDRAV ZA DA NI PODNASIAYE POVECHE TAKIVA UROCTI!

 4. Станка Иванова on юли 27th, 2016 1:57

  Много синтезирано. Благодаря. Няма да е зле да споменем и планетите на които са подвластни дните от седмицата: понеделник- Луна; вторник- Марс; сряда- Меркурий; четвъртък- Юпитер; петък-Венера; събота-Сатурн; неделя- Слънце.

 5. Неделчева on юли 27th, 2016 4:52

  ИНТЕРЕСНО И МЪДРО ТЪЛКУВАНЕ!
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 6. Николина on август 1st, 2016 20:20

  Благодаря за полезната и много точна информация.Никога не е късно да откриеш нещо повече за себе си. „Съботата отново е ден за почивка. И за равносметка. За осъзнаване на всичко каквото е станало дотук и каквото ще стане занапред. За да послужи за помъдряване на идните поколения.“

 7. Кармен on юли 26th, 2017 13:03

  Много нагледно и достъпно обяснено !
  Макар моят „четвъртък“ да прелива в „петъка“ 🙂 !
  Дано да не ми се загуби този „петък“…все-пак ! 🙂
  Благодаря Николай !
  Пожелавам ти да имаш двойна „събота“ ! 🙂

Остави отговор