guruПрез последните години думата „духовност“, също както и думата „любов“, стана най-популярна и употребима сред българите. Ще си помисли човек, че те почти са станали вече ангели небесни или най-любвеобилните хора на света. Само, че когато една дума стане тъй популярна, то е за това защото онова, което тя изразява, вече изцяло отсъства. То се е изпарило неусетно. И е така, защото когато ги има любовта и духовността, човек изцяло е вътре в тях и те са вътре в него, та той няма нито нужда, нито желание постоянно да напомня за тях. Няма желание да ги афишира чрез думи за щяло и за нещяло. Пък и афиширането, каквото и да е то, е вид показност, с която афиширащият подсъзнателно се стреми да скрие онова, което отсъства. Или онова, което не е за показ. И в същото време, то е и вид реклама. А нали рекламата е манипулация, корист, използване. Тъй щото големите ценности, истинските неща съществуват отвъд изразимото с думи, отвъд рекламата, користта и използването. На тях не им трябва светлината на прожекторите, защото сами те са прожектори. Тъкмо поради това е и казано: Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог!

Кои са тези, които най-често днес изговарят това Име напразно? Търговците в храма, разбира се, продавачите на духовност и на щедри обещания за вечно и непреходно щастие. Но нека видим по-напред какво става на небето, за да разберем по-добре какво става и на земята, в нашата мила татковина. За целта най-добре ще е да използваме наталната карта на България от 03.08.681г. А за нейната „работа“ (като по часовник) може да се съди и от ТУК. Върху тази карта (вътрешен кръг) сега са наложени прогресивните положения на планетите (външен кръг) за 2009 г. Защо за 2009 -та? Защото имено тогава – през месец юни – прогресивен Юпитер е направил максимално точен квадрат към натален Меркурий. Двете планети управляват срещуположни знаци, ще рече – и две от осите на равновесие (Стрелец-Близнаци и Дева-Риби). Поради същото, квадратът помежду им, принципно, прави много поразии, на много нива, но най-вече на мисловно и духовно. Особено ако е тъй дълготраен, каквито са прогресивните аспекти на Юпитер.

bg-natal-jupiter

 Този квадрат (Юпитер-Меркурий) е започнал да действа още през 2003 година, а действието е стигнало своя максимум през юни 2009-та и оттам насетне постепенно е започнало да намалява интензивността си. И ще продължи да я намалява до към 2015 година, когато очакванията са да затихне напълно. Какво най-общо означава това ли? Че за около 10-11 години, от които около 6 (2006-2012) с най-голяма интензивност, българите са били и все още са подложени на различни мащабни лъжи, заблуди и манипулации (Юпитер-Меркурий), предизвикащи голям хаос и объркване, духовен и морален срив, беззаконие, много неоправдани надежди и разочарования, алкохолизъм, всеобщ разгул и затъпяване. Всичко това може да се оприличи на голяма приливна вълна, която обещава да повдигне, да извиси нагоре, но всъщност забива силно надолу, за да накара повечето от яхналите я да вдигат чашите, да пердашат кючеците, да гълтат всякаква пропаганда, да бъдат облъчвани с всякаква глупост… и да не мислят. Конкретните проявление, начините и ефектите тук са най-многобройни, но сега ще се опитам, с методите на мунданната астрология, да покажа и анализирам само най-важните, касаещи духовния живот.

Гуру – така индийците наричат планетата Юпитер. Ще рече духовен водач и учител. И с право – едно от основните земни „превъплъщения“ на Юпитер е тъкмо това. Когато Юпитер, обаче, в своето прогресивно движение направи квадрат към Меркурий (умът, словото), земното превъплъщение и проявление (гуруто) вече е изцяло фалшиво. То твърде много говори и се превъзнася, рекламира се и се представя за истинско, за еманация на божественото, но всъщност не е . И всички главни земни съответствия на тези небесни движения не са истински, не са от Бога, защото вярата и Пътят нагоре  (Юпитер) от една страна и словото и умът (Меркурий) от друга, са в противоречие. Та в съответствие със същия този квадрат (Юпитер-Меркурий) през последните 5-6 години стотици гурувци (Юпитер) и кандидат-гурувци, посветени, духовни учители и прочее силно „въздигнати нагоре“ особи – и местни, и чужди – словоблудстваха и продължават да словоблудстват масово, учейки българите как да живеят, как да бъдат щастливи. А дори – и как да станат богове?!!!…

И това под формата на безброй лекции, семинари, уъркшопове, духовни учения, духовни центрове и центровки, ченълинги, вълшебни целителства, понякога в миш-маш с квантова физика, с медитации, трансформации и прочее -ации. Какво лошо има тук, ще каже някой. Нищо. Само дето най-важното, което са правели и правят повечето от тези „гурувци“ е било не да научат някого на нещо наистина ценно, а да го зарибят с кухи надежди и обвързващи емоции, да му объркат и без това обърканата глава, и да му приберат по най-бързия начин спестяванията. При това многократно. Щото точно това прави квадратът Юпитер-Меркурий, нали? И в годините, когато той най-активно е действал, главно това е ставало. Като се има и предвид, че Юпитер в случая управлява дом 2 (печеленето на пари), а Меркурий – дом 8 (харченето на пари). Представете си ситуация отпреди две хиляди години: Исус Христос прибира от учениците си по хиляда денария за това, че ги учи на учението си. Можете ли да си представите нещо подобно? Кощунствено е само като си го помислим. А защо не е кощунствена сегашната разрастваща се търговия с човешка вяра и надежда… на която сме свидетели днес?!…

В нещо като златна мина тук се превърна и умишлено нагнетяваният страх от провъзгласения „край на времената“ през 2012 година. Та  книги, та семинари, та описания, прозрения, филми,  интервюта, практики, тренировки – все за това. А прословутият вече календар на маите, добре обяснен и донатъкмен, стана крайъгълен камък за култивирането на този страх. Земята минавала в друго измерение и в по-висока вибрация, та който искал да мине отвъд, да оцелее, трябвало сам да мине в това измерение и да си вдигнел вибрацията. Това не го разбирам много и няма да го коментирам, но се замислих над следното: след като в картата на България имаме прогресивен квадрат на Юпитер към натален Меркурий, при това за доста години наред, то естествено е да се очаква за същото това време (2003-2014, с апогей в 2009-та) на гребена на общественото внимание у нас да се проявят най-силно хора със същия квадрат в наталната си карта. Особено що се касае до сфери, при които публичното говорене (Меркурий) и убеждаване във възвишеното (Юпитер) да е главното. Щото подобното привлича подобното, такъв е закона за резонанса, управляващ и астрологичните взаимодействия, нали? И ето какво открих: през пролетта на 2008-ма, една година преди точния квадрат Юпитер-Меркурий, у нас гостува за семинар един от топ-гурувците на света, автор на поредица от книги, получили световна популярност с прозренията и теориите за идващото. Особено за „идващото“ през 2012-та година според развитата от него теза. Не беше лесно да открия рождената му дата, но и това стана. А ето я и неговата астро-карта, в слънчева домофикация, тъй като без час на раждане няма как да се направи хоризонтна такава:

guru-1

И какво се вижда в тази натална карта? Много неща, но едно за нас е най-интересното – Меркурий квадрат на Юпитер – същото, като в картата на България (Юпитер-Меркурий), но огледално. Каквото повикало, такова се и обадило, както гласи една поговорка. При което „обадилото се“ съвсем естествено е от срещуположния полюс. Тъй че българите (не малка част от тях)  в онзи момент (пролетта на 2008 година) просто са „повикали“ своя манипулатор и той се е отзовал на поканата.  „Повикали“ са го в момент, когато тяхното колективно съзнание е било най-безкритично и най-готово да бъде манипулирано и обсебено. Всъщност този човек, вижда се от същата карта, има и достойнства, а най-вероятно и научни открития, свързани с магнитното поле и енергията на земята. Но в момента, когато е решил да стане гуру и да се представя за пророк и Учител на човечеството, тръгнал е по пътя на хиперболизацията и манипулацията, експлоатирани и от една култура, доминирана от рекламата.  Тъй че тази е ситуацията: той вероятно има много слушатели и почитатели (Луна тригон Меркурий) и словото му (Меркурий) е силно интригуващо, но така също –  и лъжовно, дирижирано не от прозрения за божествения ред  (Юпитер) и за бъдещето (Юпитер) на земята и на човечеството, а от измамата и самоизмамата  (Меркурий квадрат Юпитер). За жалост, такава е безпристрастната констатация на планетите и на Онзи, който ги е наредил и ги движи….

А ето го и един друг, още по-популярен у нас гуру, пристигнал преди коментирания по-горе и представящ миш-маш от шамански теории и практики плюс групови психотерапевтични тренинги – 17.11.1957 г. Веднага се вижда, че неговият натален Меркурий е разположен в Стрелец,  където е в заточение, защото е в срещуположен знак на своя домицил (Близнаци). Само по себе си това положение е твърде подобно на  квадрата Юпитер-Меркурий. Или: словоблудството е закодирано и тук и то е стартирало от момента, когато този човек е решил да работи с много хора чрез слово (Меркурий) посредством методи за повдигане на духа (Стрелец). Точно тогава то става негова най-основна характеристика. Като добавим тук и положението на наталния му Юпитер (духът, убеждението, Пътят нагоре) , в конюнкция със звездния куп Форамен, чийто водещ принцип е двойнствеността и лицемерието, картината става още по-пълна. А много подобно изглеждат „звездните паспорти“ на повечето „духовни светила“,  посетили и посещаващи България за същия период 2003 – 2015-та, от които 2006-2012 година – с най-голяма интензивност. Добре, ще каже някой, щом на хората им харесва, нека да си ходят при тези гурувци, нека всеки сам да преценява кое за него е добро и кое не е. Абсолютно вярно, нека да ходят където си искат, това е тяхно право, но мисля, че те имат право и да знаят какво наистина става там – тогава, а и впоследствие. Щото повечето от тях не знаят….

Тези, които са служили в армията, знаят колко много се марширува там. Синхронично, ритмично, всички едновременно и в крак – ляв, десен, ляв, десен… При това – и с песен на уста, и тя по същия начин – заедно, отсечено, ритмично. Груповата маршировка се избягва само когато взводът или ротата минава по мост, тъй като мостът може да се срути. Защо е необходимо всичко това, не е ли то напразно губене на време? Не е губене на време, вековният опит е показал, че не е. Защото когато много хора едновременно правят едни и същи движения, когато пеят една и съща песен, изговарят едни същи думи или техните мисли, чувства и страсти са насочени в една и съща посока и цел, получава се мощен резонанс помежду им, на различни нива. А заедно с резонанса е в ход и интензивен пренос на енергия и информация, та всички те получават голям прилив на сила и смелост и започват да се държат като единно същество – голямо и могъщо, управлявано от общи импулси. А когато триста гърла едновременно извикат „Ура“, отпушената енергия те шибва като камшик, та се усещаш като пришпорен арабски жребец, готов да прегази всичко пред себе си.

Е – на същия този принцип, на същия феномен се основават и почти всички групови психотерапевтични сеанси и „духовни“ практики днес. Независимо какви, кога и къде. И когато отделният участник веднъж усети този енергиен прилив, той иска прилива да продължи, да идва много пъти подред, а дори – и да не спира. Само че като се върне у дома, забелязва че техниките вече не действат. Че когато е сам, „приливът“ не иска да идва. И затова той отново търси групата, там се чувства перфектно, там става много въодушевен и енергичен, а после започва да разправя наляво и надясно какъв голям майстор е еди кой си гуру. По-този начин броят на мераклиите започва да расте лавинообразно и много бързо биват сформирани следващите групи.

Дотук всичко добре, но ето че идва момент, когато участникът в групата последователно или едновременно бива сполетян, понякога твърде внезапно, от различни неудачи, проблеми и нещастия. Най-напред свързани с най-близките хора, с взаимоотношенията в семейството и брака, с роднини и приятели, а после и с работодатели и колеги, с работата и бизнеса. И човекът се чуди откъде му е дошло всичко това, нали в началото всичко е било тъй многообещаващо?! И решава да смени групата и гуруто… И скоро, в новата група той пак е изпълнен с възторг, пак става много енергичен и въодушевен. но… до момента, когато нови неудачи, проблеми и нещастия го връхлетяват. Така той започва да прехвърча от група на група, от гуру на гуру, ала в крайна сметка нищо не се придвижва към добро, а дори напротив – сериозно започва да страда и собственото здраве или душевно равновесие… Защо става всичко това? Отговорът на този въпрос е ключов. Ето защо:

Всяка група, обединена от еднакви или подобни мисли, чувства, настроения, песни, танци, телесни движения и прочее, създава енергийно същество, за по-кратко и популярно наричано егрегор. И отначало, докато новосъздадената група расте, расте и силата на нейния егрегор. Това лесно се усеща от всеки отделен участник в нея и той се чувства перфектно. Идва време, обаче, когато националният егрегор подлага на проверка нововъзникналия. И ако открие в него нещо много различно, чуждо и вдраждебно нему, обявява война на нововъзникналия егрегор. И тогава настъпва спадът и сривът на всички в групата, черпещи сила от него, за което стана дума вече. Как тогава е възможно човек да участва в някаква група и да не получава „крошета“ от националния си егрегор? Ако групата и обединяващите мисли, чувства, настроения, песни, танци и прочее в нея се основават на националната традиция – така и тогава. А традиция е онова, което е възприето от националния егрегор като свое, приятелско, подкрепящо. Ако в групата играете хоро, например, или друг танц в основата на който стои принципът на хорото, не само че няма да има такава война, а ще има голяма подкрепа и вашата енергия ще расте непрекъснато и безпрепятствено. Както са правели нашите предци в продължение на хилядолетия.

Коментари

10 коментара на “Голямото нашествие на Гур-овците.”

 1. Healer Dimitri on февруари 27th, 2012 19:30

  Всеки има право на личен мироглед, включително и автора на тази статия. Както има много религии и духовни учения, като баланс има и точно толкова обратни гледни точки. Съвършенното в този свят е, че съществува някакъв избор за всеки от нас и ако трябва да упражним свободната си воля, дадена ни по рождение – пътища има безкрай. Силата на избора наистина е вътре в нас. Обединяващото звено у всички търсещи е стремежа към по добър свят, а такъв не може да има без търпимост, прошка, любов, съпричастие. Знам, звучи банално но е така от хилядолетия!

 2. admin on февруари 28th, 2012 13:27

  Здравейте Dimitri!

  Хубави думи сте казал, но това не е личен мироглед, а анализ със средствата на мунданната астрология. Едно прочитане на онова, което е написано на небето, без страсти и пристрастия. И толкоз. Който разбира езика на небето, става му ясно. За съжаление, хората които разбират този език, особено що се касае до мунданните фактори, не са толкова много. А иначе е човешко да се греши – никой не може да е сигурен, че онова, което казва е от Първа инстанция. А що се отнася до „свободната воля“, тук засега ще си замълча.

 3. Теди Асадурова on февруари 28th, 2012 18:04

  Много ми хареса!Не разбирам от астрология и не мога аргументирано да се обоснова,когато се мъча да обясня на сестра ми,че чуждоземните излъскани „лектори“ обикалят и четат лекции само за пари и най-малко ги интересува душевния мир на слушателите им.С удоволствие ще й препратя този материал,тя е умен човек и ще събере две и две.Благодаря ви!

 4. admin on февруари 29th, 2012 14:46

  Здравейте г-жо Асадурова

  Добре би било анализът да ви е в полза. На вас и на сестра ви! Успехи!

 5. Константин Леваков on февруари 29th, 2012 17:32

  Невероятен материал – живея на място където си играят с енергията, а гуро_вци дал господ! Всеки в себе си носи Духовният водач и може сам да пречисти съзнанието си и да почувства така желаната и „модерна“ трансформация и да постигне духовно равновесие със самия себе си без много парадиране! Все очакваме някой да направи нещо за нас за да се почувстваме различни! За да се променим е достатъчно да сме добри и да си повярваме – то е като лекоатлет, който очаква треньорът му да тича постоянно с него, а той просто трябва да му покаже как се тича, как се диша и каква е техниката на вдигането на краката и размаха на ръцете, да избяга рамо до рамо с него известно разстояние и после да остави лекоатлета сам да се развива и постига резултати

 6. Деси on февруари 29th, 2012 18:44

  Много добро обяснение за нашествието на гурувци през последните години .
  Аз нямам достатъчно познания в областта на Астрологията , но тези „духовни учители“явно имат.Затова не случайно избират да посещават България.
  Но друго е тъжното , хората търсят начини , с които да разрешат противоречията си , да излекуват ума и телата си , да преодоляват неразрешимите за тях проблеми . Ето тук е входната врата за всички „учители“ от изтока и от запада . Тази врата е широко отворена и никой не ги спира , даже ги канят да влязат .
  Традиционните религии не са с състояние да дадат отговор на търсещите хора .Виждам в черквите много хора , хора изучаващи Библията , Корана , но проблемите им остават неразрешени . Това се използва от гуровците , които са щедри на обещания. Те много добре знаят , че груповите практики генерират мощно енергийно поле и присъстващите се чувстват добре на такива практики. Неусетно обаче се създава зависимост към групови занимания и тази зависимост се заплаща от търсещите . Загубите варират в зависимост от продължителността на времето , в което съответния търсещ е бил манипулиран с щедри обещания за знания , които се Продават , но не преподават. След години хората плащащи за това „знание“ разбират , че в същност не са научили нещо повече , от това , което са знаели преди години , но са имали една надежда за промяна в положителна насока , подхранвана от обещания и манипулации и така спират да са дойни крави за разните му там „учители“.
  Това явно ще се случи при повечето последователи през 1013-1014година .

 7. Деси on февруари 29th, 2012 18:45

  Това явно ще се случи при повечето последователи през 2013-2014година .

 8. Дора Кънева on май 5th, 2012 8:55

  Прекрасен материал, благодаря 🙂
  Астрологията ми е непонятна, но има и други начини човек да разбере случващото се. Истината е вътре в нас, достатъчно е да потърсим отговорите. Знаците на физическото ни тяло са недвусмислени, стига да пожелаем да ги разчетем.
  Когато прекалим с една храна, може да получим отвращение от нея или да се разболеем поради преяждане. По-страшно е, ако готвачът е добавил компоненти, които водят до пристрастяване. Тогава вече сме хванати в капана… Така се случва с безразборните ни апетити към духовност, несъобразена със собствената ни способност за пресяване, дозране и усвояване.

 9. Одисей on август 1st, 2012 23:03

  Не мисля,че проблемите идват точно от националният егрегор ,а от егрегорът на самата група , създадена от гуруто/ „духовният“ учител / врачките и пр.Да не забравяме факта , че мнозина от тях създават групи и егрегори , защото обичат да ги управляват и използват груповата енергия за собствени цели. Вярно е , че има и много парадигми , които имат потенциал в себе си и се създават от най-добри и хуманни чувства , но винаги се намира умишлено кой да ги разруши , защото не му харесва хората да се развиват и да прогресират. Понеже във самите учения често се появяват няколко разновидности , винаги се намира някой , който се внедрява в структурата и после започва да го „проповядва“ и „разпространява“ в по-различна форма , в която влага семената на бъдещата разруха.Именно разрушителната форма се прави по-достъпна , по-лесна за консумация и дава ефекти в началото.И този клон започва да разсте с голяма скорост и в последствие поглъща живата парадигма , която е била замислена с добрите намерения.Такава е съдбата на почти всички западни окултни учения , които се разпространяват масово.Поради което можем да си направим един доста печален извод. Че т.нар. окултизъм ще си остане нещо тайно и скрито , недостъпно за масите и прерогатив само на определени хора , които ще обучават най-вероятно потомците си.Поради което винаги ще има хора , които имат сила и познания повече от другите.Не бих се учудил , ако това важи и за научните познания – някои хора да са направили пробив във някои области от науката , но да пазят откритията само за себе си. Друг вариант е човек да се занимава с някаква стара , древна окултна или духовна традиция , която е оцеляла от хилядолетия.Такива са някои езически практики , фолклорни обичаи и вярвания , източни учения.Те поне са запазени чисти.Има хора , направили пробив със тях , но това , до което са стигнали , едва ли ще искат да споделят с други техни събратя-човеци и да работят за благото на обществото.Така че единственото спасение е да разчиташ на себе си за всичко.Който си мисли ,че някой с готовност ще му даде някакви знания, сили че ще му помогне да си реши проблемите и ще направи това от добро сърце …жалко за него.

 10. Kiril Gruev on януари 28th, 2019 13:04

  ИЗВАДКА ОТ ПИСАНИЕТО ВИ
  „Представете си ситуация отпреди две хиляди години: Исус Христос прибира от учениците си по хиляда денария за това, че ги учи на учението си. Можете ли да си представите нещо подобно? Кощунствено е само като си го помислим. А защо не е кощунствена сегашната разрастваща се търговия с човешка вяра и надежда… на която сме свидетели днес?!…“

  Чак сега ми попада тази статия… и като цяло съм на едно мнение с идеите й… но!
  Винаги има поне по едно – НО!
  А както казва мъдрият дядо – казаното след НО в едно изречение обезмисля, казаното преди това :)))

  Та моето – НО… е за това, че безплатни обеди никога не е имало, дори и по времето на Христа /като изключим 5те хляба и 2те риби, които са по-скоро мистично нахранване на Душите, а не на физическите им тела… НО да се върнем на идеята, че безплатен обед няма, както и че „безплатната услуга“ винаги се оказва след това, че е най-скъпото удоволствие!

  Дори Учителят го потвърждава с Живот и Слово. Ето два примера:
  1. Казвал е: За мъдрост ще плащате най-скъпо и то с пари… инак ще трябва да платите по друг начин, който ще е много по-обвързващ за вас..

  2. В един случай на събор… в голяма стая в която са се събрали десетки ученици да обсъждат важни дела на Братството… става късно, а цял ден не са яли… и никой не бил подсигурил храна… Та Учителят прави нещо изключително пред погледа на десетки очевидци – вдига ръка към прозореца… и той сам се отваря, а отвън от въздуха към стаята се понася по въздуха една огромна тава с баница и „каца“ на средата на масата между всички… и те опулени по покана на Учителя – се нахранват!? По-късно Учителят им казва – А сега платете… и всеки оставя по нещо в тавата, а Тя тържествено се издига и пред смаяния им поглед се възнася в небитието!

  НЯМА БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ…


  като завършек – Богатите хора, които са тръгвали след Христа и са продавали всичко и са го раздавали на общността… то тая общност е била около Христос, а сам Апостол Филип е бил „ковчежника“… ама за това много не се говори!

Остави отговор