Есенното равноденствие на 22.09.2008г. в 18:44ч. е онзи голям космически миг, в който Слънцето, движейки се по еклиптиката, за пореден път ще пресече небесния екватор, а денят и нощта отново ще се изравнят. След този момент нощта ще продължи да расте, за сметка на намаляващият ден – до зимното слънцестоене на 21.12.2008г. Есенното равноденствие е подобие на годишен залез, вследствие на който всички процеси в природата пренастройват посоките си – от навън и нагоре, към навътре и надолу. И това оставя траен отпечатък във всичко живо и условно неживо – в най-малкото и в най-голямото, в природата, в обществата и в отделните хора. В растителния свят, например, енергията се отдръпва от вейките и листата и се насочва към семената и корените, защото на тях имено е отредена главната роля да преминат през брода на идващата зима за да предадат щафетата на живота, та напролет всичко отново да избуи навън и нагоре – в цветове, зеленина и движение.

Както и при залеза в денонощието, есенното равноденствие подтиква всяка земна твар да търси уютно и закътано местенце (бърлога), преди „да замръкне“, както и другарче за тъмното и страшното, в чиято компания оцеляването му по време на „годишната нощ“ да е най-безпроблемно. Твърде подобно е и при хората: те пренасочват своите мисли, настроения и сили като пред залез – надолу и навътре; към своите домове, родове и семейства; към партньори и другари в живота; към идващото поколение; и най-вече – към „корените и семената“ на своите тела и души. Нощта в годината (22.09 – 22.03), също както и нощта в денонощието, прави така, че за сметка на намалената видимост се събужда човешката сетивност. Нали когато е тъмно, сетивата се изострят и човек повече се осланя на тях. Така че твърде много неща зависят от този начален момент, наречен есенно равноденствие, който се експонира навред в енергийните и информационни структури – на всичко що мърда и не мърда – и ще ни управлява през идните три месеца. И същият този момент – положението на планети, знаци, звезди и домове тогава – с успех се употребява и за прогнозиране в астрологията. Особено – в мунданната астрология. Но нека видим какво е положението сега?

Земята плавно се върти около своята ос, а насядалите около нея дузина Играчи един през друг се надпреварват да залагат държави, територи и цели контитенти дори, с всичко най-ценно в тях и на тях, включително и обитателите им. И като залагат, всеки от Играчите напира с все сили за да спечели… за сметка на всички останали. Приблизително такава рулетка представлява нашата планета Земя от известно време насам, а Играта все повече загрубява. Тече поредното голямо разиграване за преразпределение на земните богатства, при което политиката, ще не ще, следва икономиката. Светът днес, както от много време насам, е движен от слепите сили на хазарта. Всичко е съсредоточено в посока на вездесъщите пари, без да се подбират начини и средства. В тайни доби се кроят планове, решават се съдби на цели народи. А какво ще стане утре, вдругиден и по-късно? Тези и много още подобни въпроси с тревога си задават голям брой хора от различни краища на света. А може ли да бъде полезна с нещо астрологията тук? Сигурно може, най-малкото тя е в състояние да внесе допълнителна яснота и ориентация. Но нека опитаме, поне що се касае до най-общото.

Най-напред предприетите крути мерки от САЩ за овладяване хаоса по американските борси ще дадат някакъв положителен ефект през идните дни, който неизбежно ще рефлектира и на останалия свят. Към края на месец септември, обаче – след 28.09.2008г. и през следващата седмица – ще започне нов етап от кризата, която освен САЩ, силно ще засегне и Русия. Поне първоначално. В руската икономика ще настъпи стагнация, към която ще се прибавят и нови напрежения поради Грузия и някои кавказки републики. Но това ще е само временно. Към средата на октомври центърът на кризата ще се премести в Европейския съюз (особено във Франция и Италия). Предстои напрежение между Евросъюза и Русия поради проблеми с руския газ, а това ще окаже твърде негативно влияние и върху България, която ще се окаже между чука и наковалнята. Тогава у нас също предстоят проблеми с руския газ (и с Русия), има опасност някои съвместни проекти, касаещи построяването на новия трансграничен газопровод за Европа да бъдат замразени. Най-незасегната ще бъде Япония, следвана от Китай и още някои тихоокеански страни. Дори нещо повече – посочените страни най-вероятно ще спечелят от кризата.

Най-важното, което има да става в България, обаче, ще дойде към края на ноември. Но за това – по -късно.

Коментари

2 коментара на “Есенно равноденствие, борси, политика и прогнози”

  1. Borsata on септември 29th, 2008 22:04

    Тотален крах на борсата в САЩ
    Investor Bg – 29 Септември 2008, 21:12

    Борсовите индекси с най-голям спад от черния понеделник на 1987 година, Камарата на представителите отхвърли спасителния план
    Борсовите индекси в САЩ буквално се сринаха и са на път да вкарат днешния ден в учебниците като втори черен понеделник в американската история.

  2. Имот Имотников on октомври 5th, 2008 15:10

    Имотната криза в Русия се задълбочава
    03.10.2008

    Специалисти прогнозират замразяване и отказ от проекти, както и принудителни продажби и фалити
    Напрежението на руския пазар на недвижими имоти продължи да се повишава и вчера, когато вече много брокери прогнозираха, че ще станем свидетели на принудителни продажби на собственост…
    http://dom.dir.bg/2008/10/03/news3437150.html