love-and-sexКогато някой произнесе тази дума днес, той сякаш казва мантра в някакъв нов вид свещена практика. Тъй отсечено и убедително звучи тя, почти като изстрелването на снаряд. Секс. А в такъв момент на всички нас, околните, за пореден път ни се струва, че сексът е нещо тъй значимо, та става нищожен шансът да го сравним с каквото и да е, камо ли с претендиращата някога за първенство любов. Не че двете понятия и същности са били неделими някога. Но най-сигурно е, че в настоящите модерни времена те са повече от делими, нали непрекъснато се стремим да разделяме всичко в себе си и около себе си на съставните му части. Сигурно защото така се надяваме да ги разберем тези части, да ги разнищим докрай. Или пък – защото така ни е по-лесно, чувстваме се по-оссвободени и безгрижни. Вероятно, поради някоя от тези причини, сме се и приучили да разделяме страстта от въодушевлението… и сексът от любовта, да ги търсим и намираме на различни места. Казваме си: не е задължително те да са заедно! И прилагаме казаното с чувството, че строшаваме вековни окови и движим прогреса.

Но какво означава всичко това? Нека се обърнем към някои астрологични принципи и съответствия, за да се опитаме да разберем. Знае се, че от астрологичния дом 5, съответен на Лъв и Слънце, съдим за любовта, а за секса съдим от дом 8, съответен на Скорпион и Плутон. Но дом 5 също така е и творческата сила, той е всеки съзидателен импулс, както и силата за обединяване, докато дом 8 отговаря още и за всяко проникване, за всяка разразила се стихия, за необратимото преобразяване и за смъртта. Значи: едно и също силово поле (8-ми дом) отговаря за всичко това – и за разрушението, и за насилието, и за смъртта, и за секса, и за преобразяването – а разстоянието помежду изредените неща, образно казано, е само една крачка. И тази „крачка“ лесно може да бъде направена, ако не е дом 5 – ако не е могъщата обединяваща сила, наречена любов. Тъкмо тя е, която създава вътрешното единство в човека, която омиротворява и вътрешните, и външните противоречия. Тя е, която възспира и не позволява развихрянето на разрушителните стихии до печален завършек. Ами, ако просто липсва тази възспираща сила в конкретния случай?!… Ако този дом 5 е дълбоко заспал, както тъй често се случва?… В какво биха се превърнали тогава развихрилите се сексуални стихии и страсти, ако са достатъчно силни?!… Във война, с подобни като при война поражения… и от двете страни.

А иначе разрушението и съзиданието са си много необходими взаимно – почти тъй, както са си необходими орането на нивата и засяването на семената. Та нека сега, с този аграрен подход, да продължим и нататък. Орането помага за унищожаването на плевелите, чрез него бива прекъснат всеки случаен паразитен живот. Чрез него почвата се разрохква и прочиства, става годна за сеитба. Подобно е и при секса: чрез него „почвата“ се разрохква и прочиства, чрез силата на страстта биват „изтръгнати“ и унищожени всички паразитни мисли и вълнения у жената към други, случайни мъже – дотогава, докато нейното сърце, нейното тяло и нейният ум станат едно. Докато нейните видими и невидими връзки с околния свят се прочистят така, че да остане един само доминант – мъжът, който е проявил силата да я завладее отвътре. Същият, който неусетно се превръща за нея в нещо като наместник на Бог на земята. Щом стане туй „прочистване“, туй завладяване и туй превръщане, „почвата“ става готова, може значи да „се сее“, с надеждата за добра реколта. Всичко това е заложено по този имено начин, за да се създават качествени деца, а така също – и много други ценни неща. За да се проявяват мъжът и жената като добре работещ творчески тандем навсякъде и във всичко. Там, където той е орачът и сеячът, тя е почвата, тя е подхранващата сила и жизнените сокове. Остава да изгрее слънцето, сиреч – да лумне огънят в сърцата, та всичко в тях и около тях да тръгне към растеж и избуяване, да се подреди според божиите правила и закони.

Използвайки горните примери и съотвествия, нека се запитаме тогава: а какво би означавало да упражняваш секс без любов? Би означавало непрекъснато да ореш и да сееш и нищо да не пониква, щото щяха да липсват нужните топлина и светлина. Все едно – да ореш и да да сееш в тундрата. А обратното, какво би означавало обратното – любов без секс? Би означавало приблизително като да сееш без никаква почвена обработка, върху тръни или камъни… и пак да чакаш реколта. Не би било трудно да се досетим и какъв би бил и третия вариант: да ореш на едно място, да сееш на друго, а да чакаш реколта от трето.

Когато говорим за секс и за любов, важна е и изходната позиция, т.е. полът, защото подходите са диаметрално противоположни. В началото мъжът върви към жената, воден от своя сексуален инстинкт – така е заложено в него, такава е мъжката природа. След инстинкта идва и любовта. Ако дойде изобщо. При жената е обратното: в началото е любовта, по-скоро влюбването, после идват страстта и сексът. Ако дойдат изобщо. Оттук: жената е тази, която в началото преподава темата любов на мъжа, а мъжът – този, който преподава на жената темата секс. После ролите се разменят. Но това е класическият вариант, според природните закони. Днес се срещат и други варианти, но те са… друго нещо.

Тайни на сексуалното привличане

Коментари

3 коментара на “За любовта и за секса”

 1. Седма on септември 2nd, 2008 23:41

  Чета и препрочитам споделеното тук за любовта и секса. И не намирам грешка в написаното.

  Който има уши, ще чуе, и който има сърце, ще разбере! На другите ще им трябват животи.

 2. Светлана on октомври 3rd, 2008 12:26

  spodelqm mnenieto vi 4e sex bez lubov e kato zemq bez voda,a ne jivotinsko za6toto i mejdu jivotnite ima haresvane i nikoga ne se iznasilvat,a horata go pravqt!

 3. sonia on октомври 11th, 2008 10:29

  много добре написана статия, благодаря на екипа, искрено се надявам да стигне до повече хора, на всички желая любовта и секса да бъдат споделени.