Днес в пет държави – България, Македония, Украйна, Русия и част от Сърбия употребяват кирилица. Но с кирилица си служат и 68 народности от Адриатика до Тихия океан. Според световната статистика над 186 милиона души пишат на тази азбука. И в повечето нови лингвистични енциклопедии тя се нарича българска азбука.

Не един българин е забелязал, че когато чете по-дълъг текст на български, но изписан с латиница, много бързо се изморява. А съвсем друго е, когато чете същите латински букви, но на английски език. Какво означава това ли? Означава, че в колективната памет на българите между кирилските букви и съответните звуци в българския език има трайни, хилядолетни връзки, каквито връзки има и между латинските букви и английската реч. И „споменът“ за тях, унаследен от предците в течение на много поколения, възниква за миг и като код в съзнанието ни всеки път, когато четем или пишем нещо. Когато напишем буквата „Б“ например, веднага там „светва някаква лампичка“ – получава се сигнализация, връзка със съответния звук… и много най-специални ефекти и последствия.

В същото време такава връзка, сигнализация и всичко останало между латинските букви и съответните български звукове няма… и едва ли някога ще има. И какво се получава, когато четем или пишем български текст, но на латиница? Най-кратко: няма сигнализация, но има информационен хаос в колективната памет, на свой ред водещ до индивидуален срив в енергийните системи. Срив, който може да причини (и причинява) тежки, психични и физични страдания, разпространяващи се днес почти като епидемия – най-вече чрез Интернет или чрез телесъобщенията по мобилните телефони. Така че нека да е ясно: всеки българин, който пише или чете на български с латиница, твърде много рискува своето здраве и своето бъдеще. Той наврежда преди всичко на себе си, но наврежда и на хората, с които общува. И това съвсем не е шега, а най-реална опасност, която може да се превърне в съвсем истинска ТРАГЕДИЯ за голям брой хора.

Като прибавим тук и обстоятелството, че освен виждащото се на повърхността, освен тяхното директно предназначение, БУКВИТЕ действат и като основни енергийни канали и носители на най-фината лъчиста енергия между индивид и общество, между човек и природа! Като вземем предвид всичко това, виждаме че въпросът за тях е много по-голям, по-сложен и драматичен, отколкото това може да се стори някому… и вече, като че ли, е стигнал „до кокал“.

А оправданието, че нямаме кирилизираща програма или нещо от този род, няма да ни помогне в случая кой знае колко. Всичко е въпрос на осъзнаване, на желание и усилия… А иначе няма нищо лошо в това да се пише на латиница, но… на езика, за който е тя предназначена!

Николай Радев – Алдебаран

Коментари

4 коментара на “ЗА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ!”

  1. ivan davidov on юни 6th, 2012 9:32

    Благо даря
    Grazie

  2. Сашка on май 24th, 2013 9:51

    “ БУКВИТЕ действат и като основни енергийни канали и носители на най-фината лъчиста енергия между индивид и общество, между човек и природа! “
    Благодаря за хубавата статия и честит празник!

  3. Анели on май 22nd, 2014 19:43

    И от мен благодаря ! Само една забележка имам – че преди английския има езици с много по-голяма културна натовареност, за които и във времеви порядък е била предназначена латиницата – на първо място това са романските езици и чак след тях германските

  4. Маргарита Томова on май 24th, 2017 17:44

    Здравейте,
    Според моят опит за да общувам с природата не са ми нужни посредници.

    Маргарита

Остави отговор