kabbalah.jpgКакво не е Кабала? Кабала не е сбор от голям брой трудни за изговаряне и запаметяване и още по-трудни за разбиране названия, имена, понятия и термини, тя е стоящото отвъд всички тях. А най-важната, най-авторитетната кабалистична книга не е написаната от един или друг велик кабалист, а от самата Природа и от самия Създател. И основното, което можем да научим от тази „книга“ е за неизменният порядък на световете, за порядъка и на главните природни процеси, на всичко най-важно, което става тук или там, горе или долу, на Небето или на Земята. Така, че вникването и проумяването на етапите, последователността и естеството на процесите, дори в едно плодно дърво само – от началото на вегетацията, през узряването и изяждането на плодовете, до засяването на семената – е по-ценно от прочитането на тонове кабалистична литература. Разбере ли човек как работи Природата, ще разбере как работи и всичко останало, ще разбере как може да работи най-ефективно и той самият – за каквото и да е, във всички сфери и при всякакви обстоятелства. Защото моделът е един и същ. А щом веднъж разбере, той ще съдейства.

Кабала не е и средство за управление на човешката съдба тъй както някои го разбират, тъй както на някой му скимне и сметне за угодно, тя е средство този някой да разбере себе си и Божия порядък в себе си и на нещата вън от себе. Както и своето място и своята роля, отредени му Свише. Тя е средство да подражаваме на Създателя, като разберем най-напред, че следвайки Неговата воля по отношение на нас, ще следваме себе си, своите таланти и качества, своето предназначение Свише. Тя е средство да постигнем това Висше предназначение и да съдействаме на Предназначителя. И по-голямо от всичко това едва ли може да има. Но за да разберем , че е точно така, трябва да опитаме. Та това е Кабала.

Коментари

Един отговор на “Какво е и какво не е Кабала”

  1. Емилия К on юни 17th, 2010 17:54

    Тъкмо започнах да чета книгата „Едно желание може да промени вашия живот“ и случайно попаднах на тази статия за КАБАЛА и ми стана много приятно. Благодаря 🙂

Остави отговор